26 Μαρ 2017

Αγοράζοντας εισαγόμενα την πληρώνουμε όλοι!

Παφ ! και τάλιρο 

Έτσι μας προέτρεπε μια παλιά τηλεοπτική διαφήμιση, αλλά τα χρόνια πέρασαν και ενσωματώσαμε  για τα καλά ως κοινό μας νόμισμα το Ευρώ!

Τώρα πια θα λέγαμε ότι δεν νοείται εισαγωγή ανάμεσα σε χώρες της Ευρωζώνης, ( αλλά ενδοκοινοτική συναλλαγή)  μια και έχουμε τα πάντα – σχεδόν – κοινά, νόμισμα, και αγροτική πολιτική ( Κ.Α.Π.).

Το πρόβλημα θα λέγαμε είναι στην έλλειψη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε πολλά από τα παραγόμενα τρόφιμα και εδώ η έρευνα σε αυτά εστίασε στα χοιρινά και στα Βοοειδή.

Η Ελλάδα δέχεται ένα αρκετά μεγάλο  αριθμό τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες που και αυτοί θα πρέπει να φάνε!

Δύστυχος παρ όλο που έχουν μέχρι στιγμής «τρέξει» 3 προγράμματα Νέων αγροτών ακόμα δεν έχει «φανεί» η νέα παραγωγή στα ράφια των Super Market.


Αν σε αυτούς τους παράγοντες προστεθούν η παντελής έλλειψη παραγωγής αγαθών ζωτικής σημασίας –κυρίως πετρέλαιο και φάρμακα–, η αποβιομηχάνιση και η ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που κάθε καλοκαίρι διπλασιάζουν τον πληθυσμό της χώρας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι εισαγωγές διατηρούνται στο… ύψος τους παρά την κρίση –περίπου 43-44 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση όσες και το 2004–, επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο με έλλειμμα 18-19 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ακόμη και σήμερα.

Ο κατάλογος με τα προϊόντα που κυριαρχούν στη λίστα με τα εισαγόμενα και τον οποίο παρουσιάζει σήμερα η Κυριακάτικη εφημερίδα εμπεριέχει πολλές εγγραφές που εντυπωσιάζουν. Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (με 10 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (με περίπου 1,76 δισ. ευρώ) και τα αυτοκίνητα (με περίπου 900 εκατ. ευρώ), καθώς η Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχη παραγωγή. Βεβαίως, το γεγονός ότι πετρέλαιο, φάρμακα και φυσικό αέριο καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα εισαγόμενα, και μάλιστα με τέτοια διαφορά, αποτελεί σαφή απάντηση στο ερώτημα τι θα γινόταν εξωφρενικά ακριβότερο σε περίπτωση Grexit και υποτίμησης του νέου νομίσματος. Στον κατάλογο με τα «δημοφιλέστερα» εισαγόμενα προϊόντα που συνέταξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ξεχωρίζουν:



Το χοιρινό κρέας, με την αξία των εισαγωγών να διαμορφώνεται στα 358,2 εκατ. ευρώ. Πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκεται και το βοδινό κρέας, με εισαγωγές 260 εκατ. ευρώ (το βοδινό κρέας χωρίς κόκαλο αναφέρεται σε ξεχωριστό κωδικό και προσθέτει επιπλέον 103 εκατ. ευρώ στις εισαγωγές).

 Αυτά τα νούμερα αποτελούν και σαφή εξήγηση του γιατί δόθηκε μάχη το 2015, ώστε το μοσχαρίσιο κρέας να μην επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 23% (τότε) αλλά να παραμείνει στο 13%. Τα συμφέροντα των εξαγωγικών επιχειρήσεων (κυρίως γαλλικών) είναι πολύ μεγάλα, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς.



Διαρκώς διευρύνεται το έλλειμμα ελληνικής εμπορικής εξωστρέφειας

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από το 2004 μέχρι και το 2016 έφτασε στα 376 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτό το διάστημα οι εισαγωγές ανήλθαν στα 659 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να περιορίζονται στα 283 δισ. ευρώ.

Οι τρεις αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε στην ελληνική οικονομία από την πλήρη στροφή της ζήτησης προς τα εισαγόμενα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι ένας από τους τρεις λόγους –οι άλλοι δύο ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών– που έφεραν την πολυετή κρίση και τα τρία μνημόνια.

Μόνο το 2008 –το τελευταίο έτος πριν ξεκινήσει ο οκταετής υφεσιακός κύκλος– το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είχε φτάσει στα 44 δισ. ευρώ. Ακόμη και σήμερα, όμως, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει έλλειμμα 18,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του 2016), καθώς, παρά τη μείωση των εισαγωγών, λόγω πτώσης της κατανάλωσης, αυτές διατηρούνται στα επίπεδα των 43-44 δισ. ευρώ ετησίως.

Δείτε το Παλιό καλό Video



Σχετικά Σεμινάρια Αγροτικών Ευκαιριών