7 Απρ 2016

Η Φέτα πάει Σουηδία


Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Σουηδία το 2015 ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 0,68% και τα τυροκομικά προϊόντα (σε πολύ μεγάλο ποσοστό η φέτα), αποτέλεσαν το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας στη Σουηδία με μερίδιο 18,6% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας, το 2015 υπήρξε μείωση κατά 6,5% των ελληνικών εξαγωγών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, αύξηση κατά 26% σημείωσαν οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Σουηδία (οι εξαγωγές προς Σουηδία ήταν 122,6 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές 280 εκατ. ευρώ). Αυτά αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Στοκχόλμης προσθέτοντας ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου Ελλάδος - Σουηδίας ανήλθε σε 1,47 δισ. κορόνες (157,4 εκατ. ευρώ) κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται από δάση κωνοφόρων.

 Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα. 

Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος.


Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και η Ουψάλα.
Η Σουηδία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιδήρου, χαλκού και ξυλείας στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα. Ωστόσο, η βελτίωση των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών έκανε δυνατή την εκμετάλλευση σε μεγαλύτερη κλίμακα του φυσικού πλούτου διαφόρων περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα της ξυλείας και του σιδηρομεταλλεύματος. Η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και η ανάπτυξη της εκπαίδευσης συνέβαλαν στη γρήγορη εκβιομηχάνιση και από τη δεκαετία του 1890 η χώρα είχε αρχίσει να αναπτύσσει μια προηγμένη βιομηχανία κατασκευών. Στις αρχές του 20ού αιώνα ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας άρχισε να αναπτύσσεται. Σήμερα η χώρα χαρακτηρίζεται από σοσιαλφιλελεύθερες κατευθύνσεις και την επιδίωξη της κοινωνικής ισότητας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έθνη του ΟΗΕ με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Development Index - HDI).
Σημαντικές εταιρίες της χώρας είναι η εταιρία επίπλων IKEA και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volvo και SAAB.
Μια πολύ καλή και ανερχόμενη αγορά η Σουηδία μια και αρκετοί Κάτοικοι του Βορά μας επισκέπτονται τα καλοκαίρια να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα αλλά αν γευτούν και την Ελληνική μας ( Π.Ο.Π) Φέτα.


Σχετικά άρθρα













Αγροτικές Ευκαιρίες σχετικά Σεμινάρια