2 Δεκ 2015

Οικοτεχνία

Παραδοσιακά Λουκούμια από Φραγκόσυκο!

Αφορά το νόμο  «Νόμος 4235»  η μεγάλη ευκαιρία!

Τα δικαιολογητικά τους καλούνται από τις αρμόδιες αρχές να αρχίσουν να μαζεύουν οι παραγωγοί ( αγρότες και κτηνοτρόφοι) που επιθυμούν να ορισθούν ως οικοτέχνες και να τους επιτραπεί η απευθείας διάθεση δικών τους προϊόντων μεταποίησης μικρής κλίμακας, εν αναμονή του ανοίγματος του σχετικού ηλεκτρονικού μητρώου από το υπουργείο.

Ευκαιρία για μικρούς μεταποιητές με δική τους πρώτη ύλη η οικοτεχνία

Στο καθεστώς αυτό που θα μπορέσει να αποτελέσει ακόμα μία βοήθεια σε κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων και να δώσει ώθηση στην υπεραξία των τοπικών προϊόντων, μπορούν να μπουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες που παρασκευάζουν ακόμα και μέσα στην οικία τους, από μαρμελάδες μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που καλούνται να πάνε στις ΔΑΟΚ οι ενδιαφερόμενοι μόλις γραφτούν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών (ΚΗΜΟ) το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου 2015 έχουν ως εξής:


- Βεβαίωση από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, ότι ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης

- Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ.

- Απόδειξη πληρωμής παράβολου ύψους 10 ευρώ για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ.

- Ακριβές φωτοαντίγραφο Πιστοποιητικού υγείας καθώς και γνωμάτευσης της ακτινογραφίας θώρακος.

Όλα τα παραπάνω καταθέτονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας (Δ.Α.Ο.Κ.) μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφή.


Ποιοι έχουν δικαίωμα να οριστούν ως οικοτέχνες; 

Σύμφωνα με την ΥΑ, 3638/92505 που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικοτεχνίας, δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

1. Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).

Β. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,

Γ. Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων

Δ. Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

Ε. Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

Που επιτρέπεται η διάθεση; 

Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmersmarkets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.

Για να βγάλουν άδεια οικοτεχνίας, οι παραγωγοί ( Επαγγελματίες Αγρότες και κτηνοτρόφοι)  θα πρέπει να μην έχουν εξοπλισμό που να ξεπερνά τις 10 kw σε ισχύ, ενώ οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα έως 50.000 κυβικά μέτρα.

Οι οικοτεχνίες εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων μέσα στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και θα επιδοτούνται μέσω των νέων Leader για τον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς παρά την μικρή παραγωγή, μία σοβαρή προσπάθεια απαιτεί άνω των 20.000 ευρώ κεφάλαιο.

Ενδεικτικά, το κόστος του εξοπλισμού για μικρές μονάδες παραγωγής μαρμελάδας ή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού ανέρχεται περίπου σε 30.000 έως 70.000 ευρώ και ενδεικτικά περιλαμβάνει βραστήρα, αντλίες, γεμιστικό βάζων, κλειστικό περιεκτών, μικρό ψυγείο ή καταψύκτη για τα χρησιμοποιούμενα φρούτα, όργανα μέτρησης (Brix).

«Μεταποίηση μικρής κλίμακας»:

αα) οι μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kw, σύμφωνα με την περ. ιγ΄ της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3982/2011 (Α΄143), όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4155/2013 (Α΄120). Στο όριο του πρώτου εδαφίου δεν περιλαμβάνεται η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα και


ββ) οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων έως 50.000 m3, σύμφωνα με την αριθ. οικ. 3137/191/Φ.15/21.3.2012 απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄1048/04.04.2012), όπως ισχύει,

Δείτε σχετικά Σεμινάρια Οικοτεχνίας απο Αγροτικές Ευκαιρίες