25 Αυγ 2014

Αβοκάντο μια νέα Αγροτική ευκαιρία

Το ετοιμοπόλεμο και αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας μας.

Έχει κλινικά και επιστημονικά μετά από έρευνες πολλών ετών ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές που εμείς ως άνθρωποι καταναλώνουμε καθημερινά μπορούν να βοηθήσουν να ενισχύσουμε την φυσική άμυνα του οργανισμού μας ενώ προσφέρουν ακαταμάχητη προστασία από λοιμώξεις ασθένειες και αλλεργίες.

Στην συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε ένα φρούτο που το βρίσκουμε στα καταστήματα υποτροπικό μεν αλλά δειλά δειλά έχει αρχίσει και η ελληνική παραγωγή.

Είναι ένα από τα λίγα φρούτα που περιέχουν λίπη, το Αβοκάντο μπορεί να καυχιέται για τις άφθονες υγιεινές ιδιότητες.

Με αυστηρούς όρους το Αβοκάντο είναι ένα φρούτο, αν και συνήθως χρησιμοποιείται σε γευστικά πιάτα από τους διάσημους σεφ.

Ιθαγενές της Κεντρικής Αμερικής, ανακαλύφθηκε από τους Ισπανούς εισβολείς (κονκισταδόρες) τον 16ο αιώνα, αλλά τώρα πια έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και καλλιεργείται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες.

Με την λεία, βουτυρώδη υφή και την απαλή, κρεμώδη γεύση του, το αβοκάντο είναι καλύτερα να τρώγεται ώριμο.

Tip: Τα θρεπτικά συστατικά είναι:

Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Ε, Κ, βιοτίνη, καροτενοειδή, φολικό οξύ, κάλιο, ψευδάργυρος, β-σιτοστερόλη,  γλουταθειόνη, ω-6 λιπαρά οξέα, και τέλος φυτικές ίνες.

Το αβοκάντο είναι γνωστό με πολλές ονομασίες, όπως αχλάδι του αλιγάτορα! Και βούτυρο – αχλάδι. Κέρδισε αυτόν τον τίτλο λόγω τις λείας υφής του αλλά το αρχικό όνομα που του έδωσαν οι Ισπανοί ήταν το Αχλάδι του αλιγάτορα.

Tip: Αν δεν θέλετε να μαυρίσουν τα κομμένα Αβοκάντο, ραντίστε τις κομμένες επιφάνειες με χυμό λεμονιού και Μην αφαιρέσετε το κουκούτσι.

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λίπη που βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης.
Είναι μια άριστη πηγή λινολεικού οξέος (ω-6 λιπαρό οξύ), το οποίο μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε γ-λινολεικό οξύ ( GLA), μια ουσία που βοηθάει στην αραίωση του  αίματος, την καταπράυνση των φλεγμονών, και την βελτίωση της ισορροπίας αίματος – σακχάρου.

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις επιδράσεις των τοξινών στον οργανισμό και ταυτόχρονα ενισχύει της αντίσταση σε λοιμώξεις.

Τα επίπεδα βιταμίνης Β του αβοκάντο βοηθούν τα ανοσοκύτταρα να καταστρέψουν τους επιβλαβείς εισβολείς, όπως και η γλουταθειόνη, ενισχύοντας την δράση των φυσικών κυττάρων φονέων του οργανισμού.

Είναι μια πολύ θρεπτική μάσκα προσώπου και δέρματος.
Τέλος περιέχει την φυτική χημική ουσία β-σιτοστερόλη, ευεργετική για τον Προστάτη αδένα.
Το Αβοκάντο είναι επίσης αποτελεσματική δερματολογική θεραπεία. Πολτοποιήστε τη σάρκα, απλώστε την στο πρόσωπο σας και ξεπλυθείτε έπειτα από 10 λεπτά. Είναι μια πολύ θρεπτική μάσκα προσώπου και δέρματος.

Όσοι έχουν αλλεργία στο Κόμμι, ίσως να είναι αλλεργικοί και στο αβοκάντο.


Συγκομιδή

Αν και τα αβοκάντο μαζεύονται πριν ωριμάσουν και αφήνονται  να ωριμάσουν περίπου για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου αν και η αποθήκευση μέσα σε μια χαρτοσακούλα μαζί με μια Μπανάνα επισπεύδει την διαδικασία.

Αν θελήσετε ερασιτεχνικά  ή Επαγγελματικά να καλλιεργήσετε Αβοκάντο ή κάποιο υποτροπικό φυτό μπορείτε να μάθετε, τι και πώς, σε ένα δημιουργικό διήμερο σεμινάριο καλλιέργειας υποτροπικών φυτών, δείτε τα Θέματα και τα Φυτά εδώ

Πηγή  για τις Αγροτικές Ευκαιρίες – Σάρλοτ Χέι – England.