7 Ιουν 2014

Βραβεία από το διεθνές ινστιτούτο γεύσης και ποιότητας σε Ελληνικές επιχειρήσεις.

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από την Αμερική (η φούσκα με τα ενυπόθηκα δάνεια) και σάρωσε σαν τσουνάμι την Ευρώπη, έπληξε φυσικά και καίρια αδύναμες  οικονομικά χώρες σαν την Ελλάδα.

Όμως στην χώρα του «Οδυσσέα» η εφευρετικότητα πάντα βρίσκει τρόπους.

Έτσι  όπως αναφέρει το Γραφείο Ο.Ε.Υ. των Βρυξελλών από την χώρα μας βραβεύθηκαν το 2014  ούτε λίγο ούτε πολύ 40 υπέροχα προϊόντα made in Greece.

Στις 5 Ιουνίου 2014, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα σε κεντρικό σημείο των Βρυξελλών (Concert Noble), έλαβε χώρα η ετήσια απονομή βραβείων γεύσης και ποιότητας από το International Taste & Quality Institute (ITQI) που έχει έδρα τις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας. 

Πρόκειται για διεθνή οργάνωση με την οποία συνεργάζονται 15 διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες chefs και sommeliers (κυρίως από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, αλλά και διτικοευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως οι Euro-Toques, World Master Chefs Society και Association de la Sommellerie Internationale).

Τα τυποποιημένα / συσκευασμένα προϊόντα που συμμετέχουν κάθε χρόνο από αριθμό χωρών από ολόκληρο τον κόσμο υποβάλλονται σε «τυφλή» επί εξαήμερο γευσιγνωσία από ομάδα 120 ειδικών που προέρχονται από τις συνεργαζόμενες με το ITQI ομοσπονδίες. Τα προϊόντα δεν συγκρίνονται μεταξύ τους, αλλά κρίνονται επί τη βάσει των γευστικών και ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Από τα προϊόντα που υποβάλλονται σε δοκιμασία, επιλέγεται περίπου το 60% και βραβεύεται με διακρίσεις ενός, δύο ή τριών αστέρων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ως άνω γευστικών δοκιμών.

Και φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές, υπήρξε πληθώρα ελληνικών προϊόντων που βραβεύθηκαν και τα οποία μνημονεύουμε αμέσως κατωτέρω. Σημειώνουμε ότι κατά την τελετή ανακοινώνονται οι διακρίσεις μόνον εκείνων των προϊόντων των οποίων οι παραγωγοί επιχειρήσεις εκπροσωπούνται στην τελετή απονομής των βραβείων. Ο υπογράφων εντόπισε τους εκπροσώπους των 6 ελληνικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούντο στην τελετή βράβευσης και αντάλλαξε απόψεις όσον αφορά την σημασία της διάκρισης. 

Από την χώρα μας βραβεύθηκαν το 2014 τα ακόλουθα 40 προϊόντα:


Πευκόμελο Σίθων από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής (2 αστέρια)


Θεόνη Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την εταιρεία AHB Group S.A. (Μουζάκι Καρδίτσας, 3 αστέρια) 

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (Gourmet, early harvest) από την εταιρεία Amphoreus Intertrade (Αθήνα, 2 αστέρια) 

Κλασικό Μέλι Αττική από την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλεξ. Πίττας ΑΒΕΕ (Αθήνα, 3 αστέρια)

Creta Farms Εν Ελλάδι Γαλοπούλα Βραστή από την εταιρεία Creta Farms (Ρέθυμνο, 2 αστέρια)


Φέτα σε άλμη DELTA Βίγλα (3 αστέρια), Κασέρι DELTA ΠΟΠ Βίγλα (2 αστέρια), Γιαούρτι DELTA 0% (2 αστέρια), Γιαούρτι DELTA 0% κεράσι, ροδάκινο-βερίκοκο (2 αστέρια), φράουλα, βατόμουρο (1 αστέρι) από την εταιρεία Vivartia – Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε. (Αθήνα)

Kris Kris Tostimo, Kris Kris Tostimo ολικής αλέσεως, Elite Mediterranean Crackers with Tomato & Basil, Elite Mediterranean Crackers Plain Flavor with Sesame Seeds, Elite Mediterranean Crackers with Herbs (2 αστέρια), Kris Kris Tostimo με ελαιόλαδο και ρίγανη, Elite Mediterranean Crackers with Oregano & Feta Cheese Flavor (1 αστέρι) από την εταιρεία ELBISCO (Πικέρμι)

Βίκος Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Ζαγοροχώρια Spark (3 αστέρια), Βίκος Spark, Ζαγοροχώρια Φυσικό Μεταλλικό Νερό (2 αστέρια) από την εταιρεία Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (Αχαρνές) - εκπροσωπήθηκε

Λεμονάδα ΕΨΑ, Light Drops ΕΨΑ (3 αστέρια) από την εταιρεία ΕΨΑ Α.Ε. (Βόλος) – εκπροσωπήθηκε



Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Harmonia ΠΓΕ Χανιά (3 αστέρια) και Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Harmonia ΠΓΕ Λακωνία (2 αστέρια) από την εταιρεία Foodrinco S.A. (Μεταμόρφωση Αττικής) – εκπροσωπήθηκε

Αυγοτάραχο από την εταιρεία Στ. Ι. Κότσαρης (Μεσολόγγι, 1 αστέρι)

Πάστα Τομάτας Κύκνος διπλής συμπύκνωσης 28-30% από την εταιρεία Κύκνος Α.Ε. (Ναύπλιο, 3 αστέρια)


Θυμαρίσιο Μέλι «Θαύμα Θεών» από την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ (Ρόδος, 3 αστέρια)

Μπύρα Μύθος από την εταιρεία Μύθος Ζυθοποιία (Σίνδος Θεσσαλονίκης, 3 αστέρια)


Βοδινό Prosciutto από την εταιρεία Αλλαντικά Παντέρη Ο.Ε. (Αχαρνές, 1 αστέρι)

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο από την εταιρεία Παλίρροια Α.Ε. (Πολιτικά Εύβοιας, 1 αστέρι) – εκπροσωπήθηκε

Βιολογικό Κριθαράκι ΗΛΙΟΣ (2 αστέρια), Ταλιατέλες με σπανάκι ΗΛΙΟΣ, Penne Rigate ΗΛΙΟΣ με λαχανικά (1 αστέρι) από την εταιρεία ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Ζυμαρικών (Μεταμόρφωση Αττικής)

Balsamic Cream PANαπό την εταιρεία Pernod Ricard Hellas (2 αστέρια)

Στραγγιστό Γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ (3 αστέρια), Φέτα ΠΟΠ ΟΛΥΜΠΟΣ (2 αστέρια) από την εταιρεία Τυράς Α.Ε. (Λάρισα)

Balsamic Cream PAN από την εταιρεία Οξοποιία Ζαφειρόπουλου

Σημειώνουμε ότι συνολικά βραβεύθηκαν 902 προϊόντα διαφορετικών προελεύσεων από όλες τις χώρες του κόσμου, αναλυτικό κατάλογο των οποίων –καθώς και γενικότερες πληροφορίες- μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εντοπίσουν στην ιστοσελίδα του ITQI.

Σημειωτέον ότι απονεμήθηκαν ειδικά τιμητικά βραβεία σε προϊόντα τα οποία έχουν διακριθεί με τρία αστέρια επί τρία συνεχή έτη (Crystal Awards) προελεύσεως Τουρκίας, Βελγίου, Γερμανίας, Κολομβίας, Βολιβίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Κύπρου (Kimagro Fishfarming Ltd.), Μεξικού και Ισπανίας, καθώς επίσης και ανώτατη διάκριση (Diamond Award) σε προϊόντα που έχουν βραβευθεί 7 φορές εντός δεκαετίας (ένα ιαπωνικής και ένα γερμανικής προέλευσης).

Εάν κρίνουμε από την συμμετοχή στην διαδικασία δοκιμασίας πληθώρας προϊόντων, περιλαμβανομένων και προϊόντων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς, τείνουμε στο συμπέρασμα ότι η διάκριση στο πλαίσιο του International Taste & Quality Institute αποτελεί ένα τουλάχιστον πρόσθετο «διαβατήριο» για τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών στην διεθνή αγορά.


Διαβάστε για ένα Σεμινάριο Εξαγωγών.