10 Απρ 2014

Η αυξανόμενη καλλιέργεια υποτροπικών φρούτων

το φυτό Λι τσί 
Μια και η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, οι Νότιες περιοχές της χώρας (ειδικά η Κρήτη) αρχίζει να προσομοιάζει κλιματικά με την Βόρεια Αφρική.

Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα νέο ενδιαφέρον περιβάλλον αγροτικής επιχειρηματικότητας για τις νέες καλλιέργειες υποτροπικών φυτών.

Ας δούμε ένα παράδειγμα τι ισχύει σε μια χώρα που έχει ασχοληθεί συστηματικά με την καλλιέργεια αυτών των φυτών.

Η Ισπανία είναι σήμερα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα - εξαγωγέας σε υποτροπικά φρούτα.
Ο αριθμός των στρεμμάτων που αφιερώνεται στην καλλιέργεια αυτή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης.

Νέα φρούτα, όπως μήλο κρέμα, αβοκάντο ή μάνγκο δεν είναι πλέον άγνωστη στους καταναλωτές και έτσι να έχουν γίνει ένα κοινό προϊόν σε ευρωπαϊκές λαϊκές και Super Market. Επί του παρόντος, η Ισπανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη επιφάνεια του εδάφους που αφιερώνεται σε αυτές τις νέες καλλιέργειες. Κύριες αγορές της είναι  χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σαν  τροπικά φρούτα ορίζεται ως ο καρπός που μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές των τροπικών ή με υποτροπικό κλίμα, που δεν μπορεί να αντέξει το κρύο, επιπλέον μπορεί να καταστραφεί ή να έχουν αναπτυξιακά προβλήματα, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τέσσερις βαθμούς.

Η  Παραγωγή των υποτροπικών φρούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται κυρίως στις  Ισπανικές περιφέρειες της Ανδαλουσίας, των Καναρίων Νήσων και της Βαλένθια, χάρη στις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη των διαφόρων υποτροπικές ποικιλίες καλλιεργειών.


καρπός Λι - Τσί 
Τα χαρακτηριστικά των Υποτροπικών Φυτών: 

Η  Ισπανία έχει πέντε εκατομμύρια εκτάρια φρούτων με καλλιέργειες που παράγουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνους φρούτων, εκ των οποίων τέσσερα τοις εκατό είναι υποτροπικό.
Η Ζήτηση των καταναλωτών έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη, ως εκ τούτου, η αύξηση των εκταρίων που αφιερώνεται αυξάνεται επίσης. Είναι ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά και νότια περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου, και αυτό είναι μια απόδειξη ότι  μια εναλλακτική καλλιέργεια σε νέα καινοτόμα γεωργικά προϊόντα (συμπληρωματικά σε κλασικές τοπικές καλλιέργειες) μπορεί να φέρει κέρδη.

Αυτές οι καλλιέργειες φρούτων θα μπορούσαν να κάνουν  τη διαφορά όσον αφορά τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον - ένα μεγάλο πλεονέκτημα της βιολογικής παραγωγής. Επιπλέον, αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την ανάπτυξη των παραγωγικών αγροτικών περιοχών που έχουν αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις τουρισμού που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Το Αβοκάντο είναι η κύρια καλλιέργεια υποτροπικών στην Ισπανία, όσον αφορά τη συνολική επιφάνεια της ανάπτυξής της. Στις 10.470 εκτάρια, είναι μεταξύ 60.000 και 80.000 τόνων που παράγονται. Η Ισπανία είναι ο παραγωγός ηγέτης αβοκάντο στην Ευρώπη, τονίζοντας την ποιότητά του ως την κύρια δύναμη του ανταγωνισμού στην αγορά με τους πιο κοντινούς αντιπάλους: το Περού, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ.

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι cherimoya με έκταση 3.177 εκτάρια και η παραγωγή της μεταξύ 20.000 και 50.000 τόνων. Η Ισπανία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή cherimoya, με μια πολύ συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη περιοχή στην ακτή της Γρενάδας. Η παραγωγή της Ισπανίας κάνει το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής, με περίπου 3.200 εκτάρια γης που χρησιμοποιείται και 40.000 τόνους που συγκομίζονται στην Ανδαλουσία.

H Ανδαλουσία ως σημείο αναφοράς της κοινότητας

Στην αρχή ήταν το αβοκάντο και cherimoya που ξεκίνησε η υποτροπική παραγωγή φρούτων στην Ισπανία - ακριβώς στην Ανδαλουσία. Τα πιο σημαντικά υποτροπικά φρούτα, για παράδειγμα, είναι το αβοκάντο, μάνγκο και cherimoya, αν και άλλα φρούτα - όπως μούσμουλα, παπάγια, λίτσι ή λωτός - έχουν αυξηθεί στην παραγωγή κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι καλλιέργειες συγκεντρώνεται στην λεγόμενη  "τροπική ακτή» της Γρανάδα και Μάλαγα, στις περιοχές με τροπικό μικρόκλιμα.

Ένας  ραγδαία αναπτυσσόμενος αγροτικός  τομέας

Η παραγωγοί  στις καλλιέργειες σε νέα Υποτροπικών φρούτα έχουν αυξηθεί στη διεθνή παρουσία τους, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του όγκου των πωλήσεων εκτός των συνόρων της Ισπανίας. Για παράδειγμα, η αύξηση της παραγωγής της τάξης του 62 τοις εκατό πάνω από τη σεζόν 2011/2012 οδήγησε σε ρεκόρ 20 εκατ. ευρώ πώληση (που εκφράζεται σε απόλυτη τιμή των εξαγωγών το 2012/2013). Ωστόσο, η μοναδιαία αξία του προϊόντος είναι χαμηλότερη από ό, τι σε πρόσφατες εποχές, στη διατήρηση των τιμών στην πηγή. Αυτή η αύξηση στην εκστρατεία 2012/2013, έχει πλήξει και άλλα φρούτα, δηλαδή αβοκάντο.

καρπός Τσεριμόγια 
Βιολογικά  υποτροπικά φρούτα

Τα ιδανικά χαρακτηριστικά της λεκάνης της Μεσογείου για την καλλιέργεια αυτή, καθιστούν την περιοχή της Ανδαλουσίας επιλέξιμη  για τη βιολογική είδος της παραγωγής, καθώς και. Η ανάπτυξη της σε νέες καλλιέργειες σε υποτροπικά φυτά που συνεχίζει να αναπτύσσεται εκθετικά, έχει τραβήξει την προσοχή των παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Η «Valor Ecológico Σύλλογος" (Ecovalia) υποστηρίζει αυτή την δυναμική στροφή στην καλλιέργεια υποτροπικών  διάφορα είδη των δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την περιοχή που ελέγχουν, διευκολύνοντας την ανταλλαγή εμπειριών και την καλύτερη γνώση σχετικά με τη βιολογική αγορά και τον πολιτισμό.

Μάλαγα: η κύρια επαρχία για τη βιολογική καλλιέργεια υποτροπικών

Η επαρχία της Μάλαγα είναι το συνώνυμο της αναφοράς για την βιολογική καλλιέργεια υποτροπικών. Στην Axarquia, η παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες και σε βιολογικά φρούτα, αλλά αρχίζει να επεκτείνεται στις περιοχές της Guadalhorce και τη δυτική ακτή. Η επαρχία έχει μερίδιο 70 τοις εκατό της βιολογικής παραγωγής σε υποτροπικά φυτά της Ανδαλουσία, με 634 εκτάρια πιστοποιημένα Βιολογικά, και την ανάπτυξη των κυρίως  καλλιεργειών αβοκάντο. Κατά την τρέχουσα περίοδο, έχουν 700 τόνους αβοκάντο έχουν πωληθεί, καθώς και τουλάχιστον 1.000 τόνους οργανικών μάνγκο. Η τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι συνήθως 30 τοις εκατό υψηλότερο συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα.


Η ζήτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών επικεντρώνεται στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, εξάσκηση κοινότητα υπεύθυνου marketing και την ανοδική τάση να καταναλώνουν την τοπική γεωργία, με τις απόψεις για το περιβάλλον έχει οδηγήσει σε ευνοεί οργανικές (Βιολογικές) παραγωγές της Ισπανικής  υποτροπικής  περιοχή. Ως εκ τούτου, τα υποτροπικά φυτά της Ισπανίας  έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ποιότητα και τη φρεσκάδα. Πηγή.


Σχετικό Σεμινάριο