2 Απρ 2014

Επιδότηση μέχρι 60% σε έξι τυχερούς νομούς


Εσείς από ποιο νομό είστε;

Μπίζνες στην ύπαιθρο με επιδοτήσεις έως και 60% φέρνουν τοπικά κοινοτικά προγράμματα σε κατοίκους της περιφέρειας αλλά και αστικών κέντρων που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Σε περιοχές έξι νομών «τρέχουν» μέχρι το τέλος του Απριλίου χρηματοδοτικές δράσεις για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή κάθε περιοχής αλλά και με δραστηριότητες που έχουν ξεχωριστή ταυτότητα ανάλογα με την περιοχή.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των προτάσεων είναι μέχρι τις 2 Απριλίου στην Εύβοια, έως τις 11 Απριλίου στη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα, μέχρι τις 25 Απριλίου σε Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία και έως τις 30 Απριλίου στην Πιερία.

Επιλέξιμες δαπάνες, ανάλογα με τη δράση, είναι η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων, η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, η αγορά καινούργιων οχημάτων - ισοθερμικών βυτίων για τη μεταφορά του γάλακτος, τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης - εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, η αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, επίπλων γραφείου και εξοπλισμού.

Επίσης επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού π.χ. παραδοσιακών ξύλινων σκαφών για τις περιπτώσεις περιηγητικού ή καταδυτικού τουρισμού, δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα LEADER

Οι εννέα κατηγορίες των δραστηριοτήτων που επιδοτούνται


Αναλυτικά ανά δράση, τις οποίες έχουν σχεδιάσει οι ομάδες τοπικής δράσης κάθε περιοχής που διαχειρίζονται κονδύλια Leader, οι κατηγορίες των επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι:

1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων: Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών.

Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης τα 500.000 ευρώ.

2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων: Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα. Τα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν είναι πριστή ξυλεία, στύλοι ΔΕΗ, σχίζες, στρογγύλια, βουβά, ξύλα θρυμματισμού, ξυλάνθρακες, ξυλοκυτταρίνη, μοριοσανίδες, MDF κ.λπ. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 500.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.

3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής: Η δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Οι παρεμβάσεις δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.

4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών: Ενδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών, τα οποία θα αξιοποιούν τον χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, κουρεία κ.ά.

Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση, αλλά και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τη γεωργία. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.

5. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων: Η δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας - οινογνωσίας, μεταποίησης - τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος. Το συνολικό κόστος θα ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ και μόνο αν η παρέμβαση περιλαμβάνει και υποδομή διανυκτέρευσης, το συνολικό κόστος μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 στρεμμάτων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση.

6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση: Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών όπως χυλοπίτες, τραχανάδες κ.λπ.

Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Επίσης δικαιούχοι μπορούν να είναι και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την αγροτική δραστηριότητα. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.

7. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων: Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής-υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές.

Απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
 και η τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης τα 300.000 ευρώ.

8. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας): Ενδεικτικά προβλέπεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός ή και επέκταση επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως υποδομές πολυδραστηριοτήτων (ποδηλασία, τοξοβολία, αναρρίχηση κ.λπ.), υποδομές ιππικών κέντρων κ.τ.λ., η ίδρυση χώρων αθλοπαιδιών στην περιοχή παρέμβασης, που δρουν προς την κατεύθυνση της προσφοράς εναλλακτικών ευκαιριών αναψυχής και δράσης, κύρια στους επισκέπτες που επισκέπτονται την περιοχή παρέμβασης κ.ά.

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης τα 300.000 ευρώ.

9. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης: Η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες). Το στοιχείο της ποιότητας αφορά τόσο στην κτιριακή υποδομή (αρχιτεκτονική, υλικά) και τον εξοπλισμό, όσο και στη λειτουργία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50% και το ανώτατο ύψος επένδυσης 600.000 ευρώ έως 40 κλίνες.

Που θα απευθυνθείτε: 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Πλατεία Πύρρου και Μιχαήλ Αγγέλου 1, Ιωάννινα, τηλ. 2651036686 - 2651083087 website: www.epirussa.gr - e-mail: epirus@epirussa.gr

Αιτωλική Αναπτυξιακή, Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ναυπάκτου, τηλ: 26340 29926 - 38110, www.aitoliki.gr

Πιερική Αναπτυξιακή, 16ης Οκτωβρίου 17Β, Κατερίνη Tηλ.: 23510-27541
website: www.pieriki-anaptixiaki.gr


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε, Λεωφ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα, τηλ. 2221026626 , 2221089706, www.anevia.gr - www.evialeaderpaa.gr

Διαβάστε πως οι Αγροτικές Ευκαιρίες - μελετητικό γραφείο επιδοτήσεων 
μπορεί να δει αν μπορείτε να "μπείτε" και εσείς σε κάποιο πρόγραμμα