15 Φεβ 2014

Ριγανέλαιο το θαυματουργό


Αναλογιστήκατε ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που θα θωράκιζε τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, θα ήταν φυσικό αντιβιοτικό και θα είχε αντιμικροβιακές ιδιότητες;

Ένα τέτοιο αιθέριο έλαιο είναι το ριγανέλαιο. Βασικό συστατικό του είναι η άγρια ρίγανη, που είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.

Μετά από σχετικές επιστημονικές έρευνες βρέθηκε λύση και του νοροϊού

Η λύση για την αντιμετώπιση του νοροϊού φαίνεται ότι βρίσκεται στη φύση.

 Επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι μια ουσία που βρίσκεται στο ριγανέλαιο μπορεί να καταπολεμήσει τη δράση του και τα δυσάρεστα αποτελέσματά της.

Ο νοροϊός αποτελεί την πιο συχνή αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, προκαλώντας συμπτώματα όπως είναι η διάρροια, η ναυτία, ο πυρετός κτλ.


Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ριγανέλαιο περιέχει την ουσία καρβακρόλη, η οποία ευθύνεται για το άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του, ενώ έχει την ικανότητα να διασπά το σκληρό στρώμα πρωτεϊνών που περιβάλλει τον νοροϊό.

Έτσι, το καθιστά πιο ευάλωτο στα αντιμικροβιακά, τα οποία μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό του και να τον καταστρέψουν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις της καρβακρόλης σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον νοροϊό και διαπίστωσαν ότι έχει έναν μοναδικό τρόπο να του επιτίθεται. Μάλιστα, σύμφωνα με την ερευνήτρια καθηγήτρια Kelly Bright, ο τρόπος αυτός καθιστά τη δράση της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού, καθώς μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα μέσω των σταγονιδίων της ατμόσφαιρας, αλλά και μέσω μολυσμένων τροφών και ροφημάτων.

Μάλιστα, οι επιφάνειες στις οποίες μπορεί να υπάρχουν σταγονίδια του ιού δεν απολυμαίνονται από όλα τα καθαριστικά, γι' αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Applied Microbiology.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης. “Η ελληνική ρίγανη και μόνο αυτή είναι που έχει την κατάλληλη σύσταση. Επίσης δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το έλαιο ρίγανης” σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται κτηνοτροφικά και κτηνιατρικά σκευάσματα με βάση το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με αποτελέσματα εφάμιλλα των συμβατικών.


Ιδιαίτερα χρήσιμο για το καλοκαίρι θεωρείται και το γαλάκτωμα ρίγανης που χρησιμοποιείται για βιολογικό ράντισμα των φυτών και των οπωροφόρων δένδρων της αυλής και του κήπου.

Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική.

Παράλληλα, η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.

Να σημειώσουμε ότι το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα.

Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνιστάται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών μια παύση μίας εβδομάδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ για άτομα με έλλειψη σιδήρου προτείνεται δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό.


Σχετικά άρθρα