16 Φεβ 2014

Μέλισσες εντός πόλεων

Megachile rotundata, an alfalfa leafcutting bee.
Credit: Photo by Peggy Greb / USDA Agricultural Research Service

Μόλις το χιόνι λιώσει, οι μέλισσες θα είναι πίσω στην εργασία τους που εδώ και εκατομμύρια χρόνια γνωρίζουν να κάνουν, την πολύτιμη - επικονίαση, καθιστώντας το μέλι και τη διατήρηση της κυψέλης  μια συνεχή και αέναη δραστηριότητα. 

Για τουλάχιστον δύο αστικά είδη μελισσών, αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν τις  φωλιές από πλαστικά απόβλητα.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένες μέλισσες χρησιμοποιούν κομμάτια των πλαστικών σακούλων και πλαστικών οικοδομικών υλικών για να κατασκευάσουν τις φωλιές τους (κυψέλες).


Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Guelph μεταπτυχιακών φοιτητών  αποκαλύπτει ότι ορισμένες μέλισσες χρησιμοποιούν τα διάσπαρτα στις πόλεις  κομμάτια των πλαστικών σακούλων και πλαστικών οικοδομικών υλικών για να κατασκευάσουν τις φωλιές τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Ecosphere .

Είναι μια σημαντική ανακάλυψη, διότι δείχνει την ευρηματικότητα και την ευελιξία προσαρμογής σε ένα ανθρωπογενούς χώρο και αστικό περιβάλλον που κυριαρχούν στον κόσμο των μελισσών », λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Scott MacIvor, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του U G απόφοιτος του 2008.

"τα Πλαστικά απορρίμματα βρίσκονται παντού και γύρω μας και χαρακτηρίζει το  παγκόσμιο αστικό τοπίο", δήλωσε ο MacIvor. Αν και οι ερευνητές έχουν δείξει τις σχετικές δυσμενείς επιδράσεις του υλικού σχετικά με τα είδη και το οικοσύστημα, λίγοι  επιστήμονες που ήδη έχουν παρατηρήσει τα έντομα και την προσαρμογή σε ένα πλαστικό-πλούσιο περιβάλλον, είπε.

«Βρήκαμε δύο μοναχικά είδη μελισσών, χρησιμοποιώντας πλαστικό στη θέση του φυσικού χώρου – φωλιά -  δομικών υλικών, γεγονός που υποδηλώνει την καινοτόμο χρήση των κοινών αστικών υλικών.

Υπολογίζοντας ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν πλαστικά στη θέση των φυσικών υλικών πήρε κάποια δουλειά τύπου ντετέκτιβ την επιστημονική ομάδα του  Andrew Moore, επόπτη στην αναλυτική μικροσκοπία στο Εργαστήριο Υπηρεσιών.

Ο Moore ανέλυσε μια γκρίζα μέλισσα  "goo" που ο MacIvor  ανακάλυψε στις  κυψέλες εντός του αστικού χώρου ένα είδος μέλισσας,  την Megachile campanulae , η οποία χρησιμοποιεί φυτικές ρητίνες για να χτίσει  την φωλιά τους,

Scott σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τσίχλες αρχικά," δήλωσε ο Moore. Η ομάδα του χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να λάβει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες των αντικειμένων, x-ray με μικροανάλυση για τον προσδιορισμό των στοιχείων του δείγματος και το υπέρυθρο μικροσκόπιο για τον εντοπισμό πολυμερών. Μπορούν να διακρίνουν την παραμικρή λεπτομέρεια επί της επιφανείας μιας  τρίχας.

Σαν συμπέρασμα η μέλισσα  M. campanulae κατά καιρούς κάνει ολική αντικατάσταση από τις φυτικές ρητίνες με βάση την πολυουρεθάνη στο εξωτερικό μέρος της κυψέλης και στις απαραίτητες συγκολλήσεις, όπως καλαφάτισμα, στα κελιά γόνου της - που δημιουργήθηκε σε μια φωλιά στην προνύμφη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα άλλο είδος των μελισσών, την Megachile rotundata , μια leafcutter ,  όπου χρησιμοποιούσε κομμάτια από πολυαιθυλένιο με βάση πλαστικές σακούλες για να κατασκευάσει τα κελιά του γόνου. Το γυαλιστερό πλαστικό έχει αντικατασταθεί σχεδόν το ένα τέταρτο των κομμένων φύλλων που κανονικά χρησιμοποιείται για την κατασκευή κάθε κελιού.
Σημάνσεις έδειξαν ότι οι μέλισσες έχουν μασήσει  το πλαστικό με διαφορετικό τρόπο από ό, τι έκαναν τα φύλλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα έντομα δεν είχαν συλλεχθεί παρεμπιπτόντως μέσα στο πλαστικό. «Τα πλαστικά υλικά είχαν συγκεντρωθεί από τις μέλισσες, και στη συνέχεια εργάστηκαν – εντατικά στο μάσημα και μετά φτύνουν σαν τσίχλα - για να σχηματίσουν κάτι νέο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν," δήλωσε ο Moore.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι προνύμφες έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία από τις πλαστική επένδυση στις φωλιές. Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες που προέκυψαν είναι ελεύθερη παράσιτων, γεγονός που υποδηλώνει οι πλαστικές φωλιές (κυψέλες) μπορεί φυσικά να εμποδίζουν τα παράσιτα, ανέφερε η μελέτη.

Οι φωλιές που περιέχουν πλαστικό ήταν ανάμεσα σε περισσότερα από 200 τεχνητές φωλιές που παρακολουθούνται από τον  MacIvor ως μέρος μιας μεγάλης έρευνα σε κλίμακα της οικολογίας των αστικών μελισσών  και επίσης μιας έρευνας για τις σφήκες, ένα σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν πολλοί επιστήμονες .

Οι φωλιές που βρίσκονται στο Τορόντο και τη γύρω περιοχή σε αυλές, κοινότητα κήπους και πάρκα και πράσινες στέγες. Χρησιμοποιούνται από μια ποικιλία ειδών μέλισσας.


«Η νέα χρήση των πλαστικών στις φωλιές των μελισσών θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τα νέα οικολογικά χαρακτηριστικά προσαρμογής, που είναι αναγκαία για την επιβίωση σε ένα περιβάλλον ολοένα και περισσότερο ανθρώπινο εντός μιας μεγάλης πόλης", δήλωσε ο MacIvor.

The above story is based on materials provided by University of Guelph
J. Scott MacIvor, Andrew E. Moore. Bees collect polyurethane and polyethylene plastics as novel nest materials. Ecosphere, 2013; 4 (12): art155 DOI: 10.1890/ES13-00308.1