22 Αυγ 2013

Προοπτικές εξαγωγών οπωροκηπευτικών στην Ρωσία

Μεγάλο super market στην Μόσχα
Ήδη γίνονται βήματα για αύξηση των εξαγωγών ιδιαίτερα στους τομείς των φρούτων και τον οπωροκηπευτικών που παραδοσιακά η χώρα μας είχε και έχει ένα καλό όνομα όσον αφορά τις γεύσεις και την ποιότητα.

Την άρση της υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλείας  σύμφωνα με το άρθρο 6 του από 26.03.2008 σχετικού μνημονίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κοινοτικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία ορίζει το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, οι εξαγωγείς εφιστούν την προσοχή στους εμπόρους για την αυστηρή τήρηση των Mrls υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων της Ρωσικής Νομοθεσίας στα εξαγόμενα προς τη Ρωσία οπωροκηπευτικά.





Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την από 21.10.2011 επιστολή του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Ελέγχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κυρίου Βλασόφ προς τη Γενική Διευθύντρια Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Ε και η κυρία Τεστόρι, λόγω τροποποιήσεων στη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα προϊόντα φυτικής προέλευσης που εισάγονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν απαιτείται να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τα πιστοποιητικά ασφαλείας που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του από 26.03.2008 σχετικού μνημονίου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά την ασφάλεια των φυτικών προϊόντων όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα νιτρικά και τα νιτρώδη που εξάγονται από την Ε.Ε. στη Ρωσική Ομοσπονδία και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Στο έγγραφο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής, Σπύρου Ζωγράφου, σημειώνεται ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου οφείλουν να γνωστοποιήσουν άμεσα τη σχετική πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους με τις εξαγωγές προϊόντων φυτικής προέλευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους (εξαγωγικοί φορείς, συσκευαστήρια, έμποροι αγροτικών προϊόντων, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγρότες, εργαστήρια ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατυεικών προϊόντων κτλ).

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι προκειμένου οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαίτερα μετά από τη θετική αυτή εξέλιξη, είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση στο ακέραιο των όρων και προϋποθέσεων που αφορούν τα ρωσικά Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η πλήρης συμμόρφωση με αυτά, των φυτικών προϊόντων που εξάγονται προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Όπως δηλώνει ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, «Η συμφωνία αυτή (Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης) ουσιαστικά είναι αυτό που επιδιώκαμε χρόνια, δηλαδή την τροποποίηση της ρωσικής νομοθεσίας και τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, για  αλληλοσεβασμό της νομοθεσίας περί των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα φυτικά προϊόντα ως και την αναγνώριση των πιστοποιητικών φυτοϋγείας και ποιότητος που χορηγούνται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε για τις εξαγωγές προς την Ρωσία. Αυτό αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητα ( μείωση εξαγωγικού κόστους κατά τις δαπάνες  έκδοσής τους) των ελληνικών προϊόντων που βρίσκονταν υπό καθεστώς επιτήρησης.

Εφιστάται η προσοχή των Ελλήνων εξαγωγέων για την τήρηση της κοινοτικής και της αντίστοιχης ρωσικής νομοθεσίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή των προϊόντων μας προς τη ρωσική αγορά, η οποία  είχε πληγεί από την  επιβάρυνση των  εργαστηριακών αναλύσεων που είχαν επιβληθεί στα ελληνικά φορτία. Μετά απ αυτήν την εξέλιξη αναμένουμε την αύξηση των εξαγωγών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων προς τη ρωσική αγορά».
Η Ρωσία «στήριξε» τα παλαιότερα χρόνια Έλληνες παραγωγούς  (φρούτα έναντι Τρόλεϊ)…

Είναι όμως εύκολο να κάνει ένας παραγωγός εξαγωγή στην σημερινή Ρωσία;

Το 2012 η Ρωσία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, ανεβαίνοντας στη σχετική κατάταξη κατά δύο θέσεις, με τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή να φτάνουν σε αξία τα 459,5 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει κυρίως τρόφιμα και αλιεύματα στη Ρωσία. Στη χώρα, πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στους κλάδους συνολικά των καταναλωτικών προϊόντων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, του real estate, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών. Σε μία τόσο μεγάλη αγορά οι προοπτικές για τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλες, απλά απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία και φυσικά το απαραίτητο κεφάλαιο για την υλοποίηση ενός project εξαγωγών.
 
Οι Ρώσοι καταναλωτές λατρεύουν τα Ελληνικά φρούτα και λαχανικά! 
Πόσο εύκολο όμως είναι να «ξεκλειδώσει» ένας ξένος επενδυτής τις πύλες της ρωσικής αγοράς, να υπερβεί τη γραφειοκρατία, χωρίς να χρειαστεί να δωροδοκήσει και να μην πέσει θύμα απάτης επιτηδείων; 

Η «Καθημερινή» είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Eduard Malygin και τη Rosie Hawes από το βρετανικό γραφείο ανάλυσης κινδύνων για επενδύσεις «Control Risks». Οι δύο ειδικοί οι οποίοι εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στο παράρτημα της εταιρείας στη Μόσχα βρέθηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη για να μιλήσουν στο ειδικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας.

«Ίσως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η ισχυρή εντύπωση ότι υπάρχει διαφθορά, ενώ η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Βεβαίως κάθε επίδοξος επενδυτής πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση και να έχει κάνει σωστή προεργασία, διότι παρά τον περιορισμό της, φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει διαφθορά. Εάν δωροδοκήσεις μία φορά, μετά θα είσαι “εύκολο θύμα” και για άλλους εκβιαστές» τονίζει ο κ. Malygin. Η διαφθορά τροφοδοτείται βεβαίως και από την ύπαρξη μεγάλης, ακόμη και σε σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα, γραφειοκρατίας. «Για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια έγγραφα απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό o επενδυτής να έχει κατανοήσει άριστα τη ρωσική νομοθεσία και να είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τον νόμιμο, πιο μακρύ δρόμο», επισημαίνει η κ. Hawes. Προσθέτει, βεβαίως, ότι επειδή η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, συχνά η δημόσια διοίκηση είναι πιο φιλική προς τους αλλοδαπούς επενδυτές, δείχνει περισσότερο σεβασμό προς αυτούς.

Σε ό,τι αφορά το μοντέλο επιχείρησης που θα ακολουθήσει κάποιος ξένος επενδυτής, εάν δηλαδή θα δραστηριοποιηθεί αυτόνομα, θα προχωρήσει σε μια κοινοπραξία με ρωσική επιχείρηση ή θα προβεί σε μια απλή συνεργασία, αυτό που μετράει για την επιτυχία είναι η επιλογή των σωστών συνεργατών. «Ήρθε σε εμάς επιχειρηματίας ο οποίος γνώρισε στις διακοπές του έναν Ρώσο που τον έπεισε να συνεργασθούν. Ο επιχειρηματίας έδωσε χρήματα στον Ρώσο και έπειτα από μερικές εβδομάδες διάβασε στις εφημερίδες ότι ο επίδοξος συνεργάτης του συνελήφθη διότι είχε κάνει το ίδιο κόλπο άλλες 2-3 φορές» αναφέρει η κ. Hawes. Υπάρχουν, βεβαίως, πολλές έμπειρες και έντιμες ρωσικές εταιρείες, γνώστες της αγοράς, με τις οποίες ένας ξένος επιχειρηματίας μπορεί να συνεργασθεί.

Η Ελλάδα, βεβαίως, δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, διότι απλώς δεν διαθέτει. «Θα θέλαμε πάντως να δούμε ένα ελληνικό εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα στη Μόσχα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Malygin.

Η Ρωσική ομοσπονδία είναι μια άκρος ενδιαφέρουσα λύση για μια εξαγωγική προσπάθεια αρκεί να συνοδεύεται από προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις.

Οι Αγροτικές Ευκαιρίες© μπορούν εξατομικευμένα να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας να πουλήσετε στην αχανή Ρωσική αγορά (μόνο για σοβαρούς  εξαγωγείς).


Διαβάστε σχετικά άρθρα: