2 Μαΐ 2013

Πάμε Σουηδία;



Μια πανέμορφη χώρα που αγαπά να άρχετε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια για διακοπές, να γεύεται τα ελληνικά προϊόντα και να τα ζητά τις παγερές μέρες του Σουηδικού χειμώνα!

Αυξημένες παρουσιάζονται την τελευταία τριετία οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Σουηδία σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία.

Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που εξάγει η χώρα μας στη Σουηδία είναι: τα τυροκομικά (κυρίως η φέτα), οι ελιές, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πάντως η προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση ελαιολάδου γίνεται εντονότερη τα τελευταία χρόνια, καθώς σημειώνεται στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η Ελλάδα, κατά την πάροδο των τελευταίων ετών, βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου στη Σουηδία, τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Ισπανία.
---------------------------------------------------------------------------------------------
δείτε μια απλή λύση για εξαγωγές (με δεξί κλικ) Πάμε για καφέ; 
---------------------------------------------------------------------------------------------

Η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας (Statistics Sweden - SCB) αναφέρει ότι για το 2012 οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν στα 28,4 εκατ. ευρώ, επιτραπέζιων ελιών στα 6 εκατ. ευρώ, νωπών πορτοκαλιών στα 3,4 εκατ. ευρώ, σταφυλιών στα 3 εκατ. ευρώ, παρθένου ελαιολάδου στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία, η εισαγωγή ελαιολάδου γίνεται κυρίως από επιχειρήσεις της ομογένειας που ασχολούνται με την εισαγωγή ελληνικών τροφίμων (π.χ. Meletis Imports, Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής.

Χαρακτηριστικά της σουηδικής αγοράς



Στη Σουηδία τρεις αλυσίδες υπερκαταστημάτων κυριαρχούν στη λιανική αγορά τροφίμων, με ποσοστό μεριδίου αγοράς γύρω στο 85%. Είναι κατά σειρά η ICA, η COOP και η Axfood.

Οι τιμές των τροφίμων είναι υψηλότερες από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση της αγοράς λιανικού εμπορίου, υψηλό εργατικό κόστος, συχνοί έλεγχοι ποιότητας και υψηλός συντελεστής ΦΠΑ.

Λόγω του πολύ καλού μεσογειακού μας κλίματος μπορούμε –με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό – να προσεγγίσουμε τις σκανδιναβικές χώρες και φυσικά την Σουηδία.

Δείτε ένα video με τους ABBA