10 Μαρ 2013

Σεμινάριο: Βιολογική Γεωργία και πρακτική


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα βιολογικά τρόφιμα που, ενώ κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής... πλέον είναι διαθέσιμα και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Οι καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω, ώστε να αγοράσουν πιο ποιοτικά τρόφιμα, αγοράζουν βιολογικά που διαθέτουν τη διαβεβαίωση ότι η παραγωγή αυτών των προϊόντων δεν έχει χημικά, τοξικά, λιπάσματα, δηλητηριώδη φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν στους καταναλωτές να επιλέγονται βιολογικής καλλιέργειας τρόφιμα που καταναλώνονται σε αρκετά συχνή βάση, όπως γάλα και φρούτα και τρόφιμα που προορίζονται για ευπαθείς ομάδες, όπως τα βρέφη (π.χ. παιδικές τροφές).

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά προϊόντα προσφέρουν σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα, όταν εφαρμόζεται μία διατροφή υγιεινή με ποικιλία, ισορροπία και μέτρο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας, εκτεταμένης αναθεώρησης των στοιχείων σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, ειδικά εάν πρόκειται για ενήλικες.

Η ομάδα όμως διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βιολογικής τροφής μείωσε την έκθεση σε οποιοδήποτε ανιχνεύσιμο φυτοφάρμακο κατά περίπου 30%.

Ακόμη, τα βιολογικά τρόφιμα περιείχαν σημαντικά πιο υψηλά επίπεδα συνολικών φαινολικών ενώσεων με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ πιο συγκεκριμένα στο βιολογικό γάλα και στο βιολογικό κοτόπουλο ανιχνεύτηκαν υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
 Στόχος των ερευνητών ήταν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους να υπάρχει ποικιλία και αφθονία τροφίμων στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, και σε καμιά περίπτωση να τους αποθαρρύνουν από το να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα.

Οι καταναλωτές επιλέγουν αν θα αγοράσουν βιολογικά συγκεκριμένα για λόγους ασφάλειας, ανησυχίας, αναζητώντας μια καλύτερης ποιότητας τροφή, αρκεί ο καταναλωτής να είναι προσεχτικός όσον αφορά στην ένδειξη που θα φέρει το προϊόν.
Οι αγροτικές ευκαιρίες στα πλαίσια της προσπάθειας για εξειδικευμένη ενημέρωση οργανώνουν το σεμινάριο 2 ημερών στην Βιολογική Καλλιέργεια.

Πότε θα διεξαχθεί;

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κόστος;
120 ευρώ με ΦΠΑ

Τι ώρα θα γίνει;
θα Ξεκινάει στις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 9μμ.

Στο Κέντρο της Αθήνας  (Γ Σεπτεμβρίου 132, 4 όροφος)  σε ειδικά διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό αίθουσα (με δείγματα) θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο εξειδικευμένης δράσης με εξειδικευμένο Γεωπόνο και θέμα:  Βιολογική Καλλιέργεια.

Θέματα:

Α. Ημέρα
Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ ενός νέου αγρότη;
Ποιότητα ζωής μακριά από την Αθήνα ( εφόδια, προετοιμασία, αυτάρκεια, αυτοδιαχείριση).
Τι είναι η Βιολογική Γεωργία;
Είναι το κτήμα μου και η περιοχή κατάλληλη για Βιολογική καλλιέργεια;
Πώς ξεκινώ και τι πρέπει στην συνέχεια να προσέξω;
Τι πρέπει να κάνω ώστε να πιστοποιηθεί η καλλιέργεια μου ως Βιολογική;
Κλάδοι της Βιολογικής Γεωργίας
Λίπανση στην Βιολογική γεωργία - κομποστοποίηση
Καλλιέργειες Βιολογικές – Αρωματικά  φυτά (αποξήρανση-Αιθέρια έλαια).
Κόστη και αποδόσεις
Βιοδυναμικές καλλιέργειες

Β. ημέρα.

Εδαφοαναλύσεις – Βελτιωτικά Βιολογικά για το χωράφι μου
Γενετικά τροποποιημένοι Οργανισμοί
Έλεγχος και πιστοποίηση Βιολογικών προϊόντων
Επιδοτήσεις για Βιολογικές Καλλιέργειες
Οι Βιολογικές Καλλιέργειες στην χώρα μας.
Συσκευαστήρια – ομάδες καλλιεργητών
Προοπτικές Εξαγωγών στις Ευρωπαϊκές χώρες.  

Θα παρουσιάσουν Εξειδικευμένοι Γεωπόνοι (Msc, Phd),  και Οικονομολόγοι (εξειδικευμένοι  Experts for export projects).

Θα υπάρχει διαδικασία διαλόγου (reverse  – vice - reverse).

Στο τέλος της διήμερος παρακολούθησης θα παραλάβουν όλοι οι υποψήφιοι Νέοι Βιο Καλλιεργητές  υλικό παρουσίασης  (e-σημειώσεις,  Help channel after seminar, open Help phone-Line by email).

Απαραίτητο για την κατανόηση και παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι Πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι 4  ώρες κάθε απόγευμα  με διάλειμμα.

Θα υπάρχει μπουφές για τους συμμετέχοντες.

Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά εγγραφής (μόνο 10 άτομα ανά Group).

Τηλέφωνο  γραμματείας  Εγγραφής: 210-8818416 ώρες: 10:00 έως 20:00 καθημερινά.

Γραμματεία για σεμινάριο με θέμα : Αγροτικές Ευκαιρίες – Βιολογική Καλλιέργεια.

ή με ένα E-mail:   agrotikes.eykairies.gr@gmail.com
Στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης και με γνώμονα τα κοινωνικά κριτήρια και πάντα στα πλαίσια της οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε, οι  άνεργοι πτυχιούχοι (με το καρτελάκι του ΟΑΕΔ σε ισχύ), για το σεμινάριο θα λαμβάνουν ειδική έκπτωση 30%, δηλαδή  80 Ευρώ αντί για 120