9 Φεβ 2013

Φέτα: του στυλ… φτιάξε το μόνος σου!

θέλεις να αγαπηθούμε ντάρλιγκ; 

Η οικονομική κρίση ήρθε και έμεινε, και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν μαγειρικές, με συνήθως απλά υλικά.Κάνετε μια προσπάθεια να εκπλήξετε τους καλεσμένους με μια σπιτική φέτα από τα χεράκια σας.

Ας χαλαρώσουμε Σαββατοκύριακο είναι,  και στο βάθος «μυρίζει» και η άνοιξη, πόσο να αντισταθεί στον Ήλιο τον ηλίατορα ο Έλληνας;

«Απίθανη φέτα που φτιάχνω σπίτι μου»
Μαίρη Καμαργιαννάκη, Περαία Θεσσαλονίκης

ΥΛΙΚΑ
- 10 λίτρα αγελαδινό γάλα (φιάλη της αγοράς)
- 20 γρ. πυτιά (σκόνη)
- Αλάτι χοντρό
- Θερμόμετρο (προαιρετικά)
- Λίγο κρύο νερό
Σπιτική φέτα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Αδειάζουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα και το βράζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Όταν φτάσει στους 65 βαθμούς, το σβήνουμε και το αφήνουμε για λίγο να χλιάνει, να πάει δηλαδή στους 35 βαθμούς (αν δεν έχετε θερμόμετρο, βουτήξτε το δάχτυλο σας μέσα και όταν αντέχει το «ζεστό» θα πει ότι είναι πλέον χλιαρό). Παράλληλα, σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε τα 20 γραμμάρια της πυτιάς και τα ρίχνουμε στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού η μαγιά, το σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας αλλά και με μια κουβέρτα για να μη πέσει πολύ η θερμοκρασία του.

2. Έπειτα από 45 περίπου λεπτά, το τυρί μας είναι έτοιμο, το κόβουμε όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα με κουτάλι στα τέσσερα και το σουρώνουμε βάζοντας το, είτε σε τουλπάνι που έχουμε στρώσει από πριν σε μεγάλη κατσαρόλα (αδειάζεστε το γάλα και μετά σιγά-σιγά κλείνετε το τουλπάνι) είτε σε κάποιο ειδικό μεταλλικό δοχείο που έχει τρυπίτσες. 

Εγώ έχω φτιάξει ένα δικό μου που έχει μικρές τρυπίτσες στον πάτο του. Αφήνουμε το τυρί να στραγγίξει γα περισσότερες από τέσσερις ώρες και έπειτα το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και το βάζουμε να στεγνώσει σε μέρος που αερίζεται (μπορείτε και έξω από το σπίτι, αλλά μέσα σε σήτα)! 

Το τυρί μου μπορεί να καταναλωθεί μετά από 4 ημέρες.

Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά (χωρίς τις αναμονές)
Μερίδες: 3 κιλά  πηγή.