20 Ιαν 2013

Επιδότηση Βιολογικής καλλιέργειας του Thymus Vulgaris


 Πρόκειται για το γνωστό σε όλους θυμάρι!!!

Η καλλιέργεια του θυμαριού υπόσχεται 700 ευρώ ετήσια απόδοση ανά στρέμμα και 2000 ευρώ ανά στρέμμα για βιολογική καλλιέργεια! Το θυμάρι πωλείται 3 ευρώ το κιλό και στην περίπτωση της βιολογικής καλλιέργειας 8 ευρώ το κιλό! 

Η χρηματοδότηση είναι εφικτή από το πρόγραμμα επιχορήγησης ¨Σχέδια βελτίωσης-Μέτρο 121¨ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποσοστά έως και 75% . Συγκεκριμένα, το μέτρο 121 (σχέδια βελτίωσης) αφορά στις επενδύσεις γεωργών και κτηνοτρόφων ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Ενισχύονται δαπάνες εγκατάστασης φυτειών, κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, και στρεμματικής επιδότησης βιολογικής πρακτικής.

Πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικής καλλιέργειας  μαζί με το δενδρολίβανο όπως και πολλά άλλα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά (ρίγανη, λεβάντα, μέντα, δενδρολίβανο) που ευδοκιμούν στη χώρα μας τα οποία επιδοτούνται σε μία προσπάθεια να δώσουν τη θέση τους στα πολυφορεμένα καπνό και βαμβάκι

Γιατί να επενδύσω στο θυμάρι;

Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος βαρύνει μόνο τον πρώτο χρόνο για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού.
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο αγγίζει και το 3%.(περιοχές νότιες με χαμηλό υψόμετρο)
Ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας.
Ευδοκιμεί σε θερμές και σε ξηρές περιοχές.
Δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη φτωχά δηλ. ( μέτριας  γονιμότητας). 
Προοπτικές  ανάπτυξης

Υψηλή ζήτηση στην βιομηχανία τροφίμων ως αντιοξειδωτικό σε τρόφιμα, στην μελισσοκομία (θυμαρίσιο μέλι),όπως επίσης και στην αρωματοποιία. Σκοπός ακόμη και  η εξαγωγή του σε άλλες χώρες.

Ενισχύονται, με ποσοστό 70% επί των δαπανών τους, οι δράσεις που αφορούν ενημέρωση, προώθηση και διαφήμιση στην ενδοκοινοτική αγορά. Το μέγιστο ενισχυόμενο ποσό ανέρχεται στα 100.000 ευρώ (μέσω του Νέου αναπτυξιακού Νόμου).
Greek Thyme from Taygetos  (in England)



Βιβλιογραφία Thyme Wikipedia

Τριανταφύλλου Αργυρώ
Εδαφολόγος-Γεωπόνος Γ.Π.Α (Msc,Phd).
Εξωτερική σύμβουλός Βιολογικής
Πρακτικής των Αγροτικών Ευκαιριών
Τηλ. 210-8818416 Αθήνα


Tip:  Facebook : Αγροτικές Εκπαιδευτικές ευκαιρίες