15 Ιαν 2013

Επιδότηση για Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2013

εκμεταλευτήτε όλές τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες επιδοτήσεων 2013

Επιτέλους μετά από πολύμηνη αναμονή και Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 25 Απριλίου 2013 θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα με το όνομα: 

«Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013», δημόσιας δαπάνης 456 εκατωμμυρίων ευρώ.  

Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10.000 υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αναμένεται να φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, επιτάχυνση της απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Tip: δείτε στο τέλος του άρθρου (με δεξί κλικ) πολλά νέα προγραμματα! 

Οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης, Βιομηχανίας Σπύρος Ευσταθόπουλος και ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γιάννης Πυργιώτης ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί το Δεκέμβριο από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου, για το αποκελισμό του λιανεμπορίου από τις δράσεις του προγράμματος, από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν τα εξής:

Αναφορικά με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δηλαδή τα επαγγέλματα που μπορούν να ενταχθούν στη δράση, το υπουργείο άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι αυτονόητο πως η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων στο πρόγραμμα αποτελεί επιδίωξη όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.Mε βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη φορά δόθηκε έμφαση στην καινοτομία και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας. Ειδικά για το λιανεμπόριο που αποτελεί δραστηριότητα με προφανή σημασία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση θα προκηρυχθεί σύντομα ειδική δράση χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ.

Τα σχετικά ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40% έως 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.) σε ποσοστό 25 %, οι οποίες πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40 % του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν  εκτός από ίδιους πόρους να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό όπως επίσης να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη χαμηλότοκων δανείων, κάλυψη εγγυητικών επιστολών, κλπ.

Λόγω της πολύ μικρής χρονικής διάρκειας θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας για όσους θα θελήσουν να ενταχτούν στο νέο αυτό πρόγραμμα επιδότησης.
Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να πάρετε τηλεφωνώντας στο 210-8818416 καθημερινά, τμήμα επιδοτήσεων financial Solutions Για ΕΣΠΑ 2012-2013 

Στα μέτρα απλοποίησης – διευκόλυνσης των δικαιούχων περιλαμβάνονται:

1.Μη υποχρέωση τεκμηρίωσης με αποδεικτικά στοιχεία της δυνατότητας κάλυψης της Ιδιωτικής Συμμετοχής (Δάνειο ή/και Ιδία Συμμετοχή)
2.Καταβολή προκαταβολής μέχρι και το 100% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής
3.Δυνατότητα καταβολής δημόσιας δαπάνης με υλοποίηση του 30% του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
4.Επιλέξιμες οι προκαταβολές σε προμηθευτές, ως δαπάνες προς πιστοποίηση και χρηματοδότηση
5.Ευρύτατο φάσμα επιλέξιμων δαπανών
6.Επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (νέες και υπό σύσταση) μέχρι και 40% του προϋπολογισμού
7.Απλούστευση στις διαδικασίες διαχείρισης (Μείωση γραφειοκρατίας)
8.Προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου στις ανάγκες κάθε Περιφέρειας
9.Ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος
10.Κατηγοριοποίηση των επιλέξιμων Κωδικών Αναπτυξιακής Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ως προς τις αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε Περιφέρειας
11.Διαφανές και Αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης-επιλογής
12.Δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΤΕΑΝ, ΕΛΤΕΠ ΜΜΕ κλπ) για την διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
13.Φιλικός Οδηγός, κοινός για όλες τις Περιφέρειες πλήρης με κάθε πληροφορία χρήσιμη για την ενημέρωση-κινητοποίηση  των ενδιαφερομένων.

Η προκήρυξη της Δράσης, ο Οδηγός εφαρμογής και τα Παραρτήματά του, έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑΕ http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ www.espa.gr, του ΕΦΕΠΑΕwww.efepae.gr. 
αναλαμβάλουμε όλη την διαδίκασία ένταξης στο ΕΣΠΑ
 Διαβάστε σχετικά άρθρα