21 Δεκ 2012

Νέα επιδότηση για μικρές μονάδες παρασκευής αρτοσκευασμάτων.

κάντε το Hobbie σας επάγγελμα! 

Λαμπρό πεδίο επιχειρηματικής δράσης προσφέρουν πλέον και  τα ελληνικά παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.

Με κόστος που ξεκινάει από 25.000 ευρώ και μεικτό περιθώριο κέρδους πάνω από 100%, νέοι αγρότες και ιδιώτες μπορούν εύκολα να στήσουν μικρές μονάδες παραδοσιακών παρασκευής αρτοσκευασμάτων.


Ταυτόχρονα με δεδομένη και την επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος ΕΣΠΑ - ΠΕΠ β΄ κύκλος για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τύχουν και της σχετικής επιδότησης.
δράστε Βιολογικά! 
 Ο κλάδος των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων βρίσκει έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ ζήτηση για ελληνικά είδη αρτοσκευασμάτων καταγράφεται και από το εξωτερικό. Για τη μονάδα παρασκευής απαιτούνται μόνο λίγα τετραγωνικά μέτρα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, χώροι παρασκευής και τυποποίησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αρχίσουν να παρασκευάζουν διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων με τη δική τους ταυτότητα.

Η παρασκευή αρτοσκευασμάτων αποτελεί μια πρώτης τάξεως εναλλακτική λύση για τη δημιουργία οικογενειακών μονάδων, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για όλα τα μέλη της οικογένειας και παράλληλα να εξασφαλιστεί πρόσθετο οικογενειακό εισόδημα.

Ως αρτοσκευάσματα νοούνται τα προϊόντα παρασκευαζόμενα κατά ανάλογο προς τον τρόπο παραγωγής του άρτου, με απλό ή διπλό κλιβανισμό, με διαφορά όμως από τον άρτο ως προς τη μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες.

Για την παρασκευή των αρτοσκευασμάτων επιτρέπεται η χρήση και έτερων πρώτων υλών όπως γάλα, αβγά, φυσικές γλυκαντικές ουσίες, λιπαρές και αρτυματικές ύλες, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ).

Τα αρτοσκευάσματα διακρίνονται γενικά στις εξής κατηγορίες:

Απλά αρτοσκευάσματα
Διάφορα αρτοσκευάσματα

Ως απλά αρτοσκευάσματα νοούνται τα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τον άρτο και είναι οι φρυγανιές, τα φραντζολάκια  τα κουλούρια, οι λαγάνες, τα παξιμάδια, ο διπυρίτης άρτος, οι πίτες για σουβλάκια κλπ.

Ως διάφορα αρτοσκευάσματα νοούνται τα κάθε μορφής και φύσεως αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με ανάλογο προς τον άρτο τρόπο, πλην όμως διαφέρουν χαρακτηριστικά από αυτόν, ως προς τους μακροσκοπικούς και οργανοληπτικούς χαρακτήρες, λόγω της προσθήκης σε αυτά και άλλων επιτρεπόμενων από τον Κώδικα τροφίμων και ποτών πρώτων υλών, εκτός από αυτές που επιτρέπονται για την παρασκευή του άρτου, όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυροκομικά, αυγά, λιπαρές και γλυκαντικές ύλες, προϊόντα τομάτας, ελιές, αλλαντικά και αρτυματικές ύλες.

Τα διάφορα αρτοσκευάσματα που αναφέρουμε παραπάνω, διακρίνονται ειδικότερα στις παρακάτω δύο κατηγορίες:

Τα διάφορα αρτοσκευάσματα ζαχαροπλαστικής
Τα διάφορα λοιπά αρτοσκευάσματα

Ως διάφορα αρτοσκευάσματα ζαχαροπλαστικής νοούνται τα προϊόντα που περιέχουν υποχρεωτικά λιπαρές ύλες και μία από τις φυσικές γλυκαντικές ύλες, η οποία προσδίδει σε αυτά γλυκιά ή γλυκίζουσα γεύση, όπως και άλλες επιτρεπόμενες ύλες (π.χ. παξιμάδια, κουλούρια, βουτήματα ζαχαροπλαστικής). Στα διάφορα αρτοσκευάσματα ζαχαροπλαστικής, επιτρέπεται και η χρήση γλυκαντικών κατά περίπτωση και με τους όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του ΚΤΠ στα εξής προϊόντα:

Εκλεκτά αρτοσκευάσματα με μειωμένες θερμίδες
Εκλεκτά αρτοσκευάσματα προοριζόμενα για ειδική διατροφή

Ως διάφορα λοιπά αρτοσκευάσματα νοούνται τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλυκαντικές ύλες (π.χ. τυρόπιτες, σπανακόπιτες κλπ).
__________________________________________________________________
Αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία πιστοποίησης και προδιαγραφών
TUV,ISO,HACCP, Bio, Ρωτήστε για την Ζέα, και για Βιολογική πρώτη ύλη, 
ή για αρτοσκεύασμα χωρίς γλουτένη! τηλ. 210-8818416
___________________________________________________________________
Φυτό Ζέα ή Triticum dicoccum
Η Επένδυση

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για μια μικρή μονάδα

Το κόστος του εξοπλισμού παραγωγής μόνο μιας μικρής μονάδας παρασκευής αρτοσκευασμάτων ανέρχεται περίπου σε 25.000-30.000 ευρώ και ενδεικτικά περιλαμβάνει φούρνο, ζυμωτήριο, εξοπλισμό υγιεινής, ζυγοκοπτικό και μια στόφα (θερμοθάλαμος). Το περιθώριο κέρδους που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια μεταποιητική μονάδα φθάνει και ξεπερνά το 100%, όταν τα προϊόντα πωλούνται απευθείας στη λιανική αγορά, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος χονδρέμπορος.

Ανοιχτός ο δρόμος για πωλήσεις στο εξωτερικό – εξαγωγές

Με βάση τη διάκριση των αρτοσκευασμάτων είναι δυνατόν να παραχθεί μεγάλο πλήθος προϊόντων, τα οποία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και με μία σωστή προώθηση μπορούν και να εξαχθούν στο εξωτερικό, και με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν εισόδημα στους παραγωγούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα πολύ απλό παραδοσιακό προϊόν των Ποντίων, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των απλών αρτοσκευασμάτων, με πολύ χαμηλό συντελεστή ενεργού ύδατος και το οποίο είναι τα φύλλα Περέκ.

Τα φύλλα Περέκ είναι προψημένα φύλλα σε φωτιά, τα οποία παράγονται από αλεύρι και νερό.

Η αφυδάτωση των φύλλων αυτών προκύπτει από το ψήσιμό τους στη φωτιά και διατηρούνται για ένα χρονικό διάστημα σε συνθήκες περιβάλλοντος και χωρίς συντηρητικά. Τα φύλλα Περέκ χρησιμοποιούνται για να ετοιμάσουμε γρήγορα και εύκολα ένα γεύμα ή μία πίτα, με διάφορες γεμίσεις μεταξύ των φύλλων Περέκ. Το πλήθος των προϊόντων που ανήκουν στη κατηγορία των αρτοσκευασμάτων είναι μεγάλο και γι' αυτό υπάρχει και μεγάλο πλήθος μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής που μπορεί να προμηθευθεί κάποιος ανάλογα με το τι επιθυμεί να παράγει κάποιος και πώς, γι' αυτό τον λόγο δεν θα αναφέρουμε ένα ενδεικτικό κόστος επένδυσης.

Σε γενικές γραμμές, αυτά τα οποία θα προτείναμε σε έναν υποψήφιο επενδυτή, που επιθυμεί να παράγει προϊόντα που ανήκουν στη κατηγορία των αρτοσκευασμάτων είναι τα παρακάτω:

•Το προϊόν του να είναι παραδοσιακό, συσκευασμένο και επώνυμο.
•Να παράγει και κάποιους κωδικούς προϊόντων που προορίζονται για ειδική διατροφή.
•Να είναι υγιεινό και να παράγεται από εγχώριες πρώτες ύλες, τις οποίες θα βρίσκει εύκολα, οικονομικά και γρήγορα.
•Να έχει μικρό συντελεστή ενεργού ύδατος, ώστε να μπορεί να διακινηθεί σε συνθήκες περιβάλλοντος.
•Να μπορεί να παραχθεί με απλό μηχανολογικό εξοπλισμό χαμηλού κόστους ή και χειρωνακτικά, και να μην απαιτεί εξειδικευμένες και μεγάλου εμβαδού εγκαταστάσεις.
•Η προσπάθεια προώθησής του να γίνει κυρίως στο εξωτερικό.

Αναμένεται πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ 2012-2013.
 Για όσους θέλουν να στήσουν μικρές επιχειρήσεις παραγωγής ζυμαρικών θα πρέπει να ξέρουν ότι σύντομα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Β' Κύκλος του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων σε ποσοστά 40% έως 60% ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησής τους και το μέγεθός τους. Όσων αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδυτών, αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.

Ορισμένες από τις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι:

• Ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων
• Δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
• Ανακαίνιση, εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων
• Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού
• Αγορά εξοπλισμού
• Αγορά ηλεκτρονικού - μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτές, λογισμικά κ.λπ.)
•Δαπάνες σχετιζόμενες με τη δημιουργία σημείων πώλησης των παραγόμενων προϊόντων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις

• Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των αγαθών ή υπηρεσιών (ISO - HACCP κ.λπ.)

Η διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου είναι 18 μήνες για τη μεταποίηση.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες ενισχύονται είναι οι παρακάτω:

Υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.

Νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

Υπό σύσταση επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου.

Οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση θα πρέπει να λειτουργούν ή να προτίθενται να λειτουργήσουν αποκλειστικά με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή ΟΕ ή ΕΕ ή ΕΠΕ ή μονοπρόσωπης ΕΠΕ ή ΑΕ και να έχουν σε ισχύ όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο άδειες. Πηγή.
Η Financial Solutions αναλαμβάνει υπεύθυνα όλη την διαδικασία για χρηματοδότηση (προ αξιολόγηση - προ έγκριση ένταξης, μελέτη, πιστοποιήσεις, project εξαγωγών, υποστήριξη – εκπαίδευση, υλοποίηση). Τηλ. 210-8818416 τμήμα επιδοτήσεων. 

ή στο e-mail:  agrotikes.eykairies.gr@gmail.com