12 Δεκ 2012

Θέλεις λεφτά ως νέος αγρότης; πάρε πτυχίο πρώτα και μετά!


Στη φάση της πληρωμής της δεύτερης δόσης εισέρχεται το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Ένα ποσοστό των δικαιούχων έχει ήδη ολοκληρώσει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που απαιτούνται από τον ΕΛΓΟ « ΔΉΜΗΤΡΑ» (πρώην ΟΓΕΕΚΑ) ενώ από τον Οκτώβριο ξεκίνησε και νέος κύκλος μαθημάτων. Έτσι, ομαλοποιείται η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικών κατάρτισης σε όλους τους Νέους Αγρότες και ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων.


Στην πληρωμή της δεύτερης δόσης βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών με ένα μικρό ποσοστό των δικαιούχων να έχει ολοκληρώσει τους κύκλους των σεμιναρίων που απαιτούνται.

Στην πληρωμή της δεύτερης δόσης βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών
ξύπνα! Τασούλα να πάμε να πάρουμε την επιδότηση...
Ένα μικρό ποσοστό των δικαιούχων έχει ολοκληρώσει τους κύκλους των σεμιναρίων που απαιτούνται από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (πρώην ΟΓΕΕΚΑ) και είχε ήδη κάνει την αίτηση του για τη β΄ δόση από τον Αύγουστο.

Η πρώτη «φουρνιά» τώρα πληρώνεται –εισπράττει- τα χρήματα που αναλογούν για την τρέχουσα δόση, σύμφωνα με όσα είπε στην Agrenda ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε  αναφέρθηκε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο: «Βασικός στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η καινοτομία, η μεγαλύτερη στήριξη στους νέους αγρότες, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και στους νέο-εισερχόμενους στη γεωργία». Και εξήγησε ότι οι νεοεισερχόμενοι θα αποτελέσουν ένα καινούριο πλαίσιο, το οποίο θα ενταχθεί με ξεχωριστή μέριμνα για τη νέα προγραμματική περίοδο πολύ σοβαρά.

Η γ΄ δόση των Νέων αγροτών.

Τώρα που έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τη β΄ δόση, πολλοί Νέοι Αγρότες σκέφτονται πότε θα πάρουν την τρίτη δόση. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η προκήρυξη του προγράμματος, το τρίτο και τελευταίο μέρος της ενίσχυσης δίνεται με το τέλος της πενταετίας. Δηλαδή μόλις τελειώσει το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει υποβάλει ο δικαιούχος κατά τη φάση κατάθεσης των φακέλων υποψηφιότητας.

Τότε, θα πρέπει να έχει φτάσει τους στόχους του εισοδήματος που έχει θέσει για την αγροτική του εκμετάλλευση. Βέβαια, όπως μας πληροφορούν από την αρμόδια υπηρεσία, εάν κάποιος δικαιούχος έχει ολοκληρώσει νωρίτερα τους στόχους, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής της δεύτερης μαζί με την τρίτη δόση από τον 3ο ή τον 4ο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος.

Τα σεμινάρια
Αλλάξτε ζωή! με πιστοποιητικό Νέων Αγροτών.
Από τον Οκτώβριο έχουν ξεκινήσει οι νέοι κύκλοι σεμιναρίων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και οι Νέοι Αγρότες καλούνται από τα κατά τόπους εκπαιδευτικά κέντρα του οργανισμού για να παρακολουθήσουν. Με το τέλος των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης, ο δικαιούχος παίρνει ένα πιστοποιητικό, με το οποίο μπορεί να κάνει αίτηση για να πάρει τη δεύτερη δόση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι επειδή υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση μέσα στο 2012 για πολλούς από τους δικαιούχους του προγράμματος, έχει βγει απόφαση με βάση την οποία η αίτηση πληρωμής μπορεί να γίνει χωρίς το πιστοποιητικό, αλλά να προσκομιστεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το σεμινάριο από τον δικαιούχο.

Τσεκ και πετρέλαιο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου

Από τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα πιθανότερης εκταμίευσης της δόσης από το ευρωπαϊκό δάνειο που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους τρεις πιστωτές της, θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την εξόφληση του 50% του «τσεκ» (ενιαία ενίσχυση 2012) και της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης του 2011.

Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης τοποθετείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, μετά τις 15 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ουσιαστικά στο διάστημα μεταξύ 17 και 20 Δεκεμβρίου, αφού 15 του επόμενου μήνα πέφτει Σάββατο. Βεβαίως, όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα τραβήξουν σε μάκρος οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Επίσης, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς-ΑΤΈ, που έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις ανάγκες των υπόλοιπων κυβερνητικών απαιτήσεων για τη «μοιρασιά» της δόσης του ευρωπαϊκού δανείου.
Για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, αν και είναι πολύ μικρότερο το ποσό, λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ, δίνεται μάχη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσει τα χρήματα, διότι όλα τα υπουργεία έχει το καθένα τη δική του απαίτηση και την προωθεί με μεγάλη πίεση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Δώστε έμφαση στις Εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων.
« ΑΓΡΌ-ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ»:  Δυνατότητες αλλά και σχετικές επιλογές.

Η εποχή μας απαιτεί επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ των ίδιων των παραγωγών, των σχέσεων του παραγωγού με τον καταναλωτή, των σχέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς, τους εμπόρους και τα πολυκαταστήματα. Παράλληλα ωθεί προς μεγαλύτερη όσμωση και αλληλοσυμπλήρωση μεταξύ των διαφόρων τομέων και κατηγοριών, αφού στόχος είναι η μεγέθυνση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κι όχι απλά της παραγωγής.

Για το τελευταίο αυτό θέμα, της εθνικής παραγωγής σε μια νέα βάση, έχω προτείνει ως απάντηση στην κρίση το σύστημα των « αγρό-συνεργείων». Ο αγροτικός τομέας από τη φύση του και την εκτεταμένη παρουσία του στην ενδοχώρα παρουσιάζει υψηλό δείκτη συνέργειας με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας

Μεταποίηση, εξαγωγές, υποδομές, τουρισμός, πολιτισμός, εστίαση κ.ο.κ. Όλοι αυτοί οι τομείς συνδέονται με τον αγροτικό χώρο, επηρεάζονται από τις δραστηριότητές του, εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες του (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, μέλι, κρέας, γάλα, ξυλεία, αλιεύματα κ.ο.κ.) και αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη συναφών υπηρεσιών (μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, κατανάλωση, τοπικές δράσεις υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, νέα επιχειρηματικά δίκτυα κ.ο.κ.).
_____________________________________________________________

Ζητήστε να ενταχθείτε  όσο είναι καιρός στην διαδικασία προ-αξιολόγησης και Υποστήριξης επιδοτουμένων προγραμμάτων με την επιμέλεια και βοήθεια αξιόλογων και εξειδικευμένων συνεργατών μας Γεωπόνων Πανελλαδικά. αποκτήστε αριθμό πρωτοκόλλου πάρτε προ-έγκριση της επιδότησης! και ξεκινήστε μια νέα ζωή κοντά στην φύση! 
Κόστος 100 Ευρώ + ΦΠΑ .Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες καθημερινά
στο τηλ. 210-8818416 και ώρες 11:00 έως 19:00 Αγροτικές Ευκαιρίες - επιδοτήσεις.
________________________________________________

Η μεγέθυνση και κυρίως η νέα σύνθεση του ΑΕΠ θα προέλθει μόνο μέσα από την αύξηση της παραγωγής στους κλάδους της πραγματικής οικονομίας. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί μια διαφορετική αντίληψη σε ότι αφορά την ανάπτυξη.
Στη νέα εποχή που βαδίζουμε δεν είναι πλέον αποδεκτή από πολλούς η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή τελικής διάθεσης (1 προς 4-5) και δεν είναι επίσης αποδεκτή από πολλούς παραγωγούς ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων τους (ελληνοποιήσεις, καθυστερήσεις πληρωμής, πρακτικές καρτέλ κλπ ). Σε μια χώρα όπου αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, ο παραγωγός έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να παρέμβει συλλογικά, οργανωμένα, για να διασφαλίσει, στο μέτρο του δυνατού, τον σεβασμό της ταυτότητας του προϊόντος, την εκλογίκευση της τελικής τιμής διάθεσης, την αξιοπρεπή διαβίωση του ίδιου και τελικά, την πρόσβαση των ασθενέστερων ομάδων στην υγιεινή τροφή.

Οι « αγρό-συνέργειες» πρέπει συνεπώς να γίνουν πολύ συνέργειες. Γι' αυτό η σχετικές δημόσιες πολιτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, (παραγωγή, κίνητρα, μεταποίηση, διάθεση προϊόντων, κλπ) πρέπει να αντανακλούν ποιότητα, διαφάνεια, δικαιοσύνη, κοινωνική ένταξη, υπευθυνότητα για όλους. Οι παλιές γνωστές πρακτικές μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, τώρα όμως επιβάλλεται η προώθηση νέων αντιλήψεων, νέων ρόλων, νέας πολιτικής.  Πηγή

από το σεμινάριο Νέων Αγροτών Νοεμβρίου 2012 στο ΚΕΕ Δήμητρα
Η υποχρεωτική εκπαίδευση για τους νέους που θα θελήσουν να γίνουν νέοι αγρότες αποτελεί βασική προϋπόθεση ένταξης στο αγροτικό δυναμικό της χώρας.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία των καλλιεργειών επιτάσσει για ασφάλεια πρώτιστος των ιδίων, αλλά και του καταναλωτικού κοινού της υιοθέτηση κανόνων ασφάλειας, υγιεινής  και ποιότητας από τους νέους παραγωγούς.
_____________________________________________________________________
Μπορούμε να βοηθήσουμε έναν υποψήφιο μεγάλης πόλης να κάνει ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα με την εφαρμογή ενός σχεδίου – πλαίσιο με την ονομασία Back to Green, ζητήστε να σας στείλουμε Δωρεάν το αρχείο σε μορφή PDF για να δείτε αν ταιριάζει  με αυτό που θα θελήσετε να κάνετε μακριά από την Αθήνα! 210-8818416
_____________________________________________________________________
Στείλτε μας στο E-mail:  agrotikes.eykairies.gr@gmail.com    

Διαβάστε εδώ για τα 3 νέα – εξειδικευμένα- σεμινάρια τον Ιανουάριο 2013.


Για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια των Αγροτικών Ευκαιριών τηλεφωνήστε μας στο τηλ. 210-8818416 και ώρες 10:00 έως 19:00 καθημερινά για δήλωση συμμετοχής. 
δείτε μας και στο facebook : Αγροτικές Ευκαιρίες