14 Οκτ 2012

Κριθάρι: κι όμως μπορεί να φέρει κέρδη


Συνήθως ασχολούμαστε με νέες δυναμικές καλλιέργειες αναζητώντας τις προοπτικές και τους τρόπους ώστε αυτές να αποτελέσουν λύση για τους παραγωγούς. Ίσως όμως έτσι αφήνουμε στην άκρη παραδοσιακές, καλλιέργειες όπως αυτή του κριθαριού που σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις αποτελούν υπό προϋποθέσεις μια πραγματικά συμφέρουσα λύση τόσο για νέους όσο και για παλιούς αγρότες.

Το μυστικό βρίσκεται στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση κριθαριού από την εγχώρια ζυθοποιία για παραγωγή Ελληνικής μπύρας.
 Τις προηγούμενες δεκαετίες παρατηρήθηκε συρρίκνωση της ελληνικής ζυθοποιίας. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. Επιγραμματικά μπορούμε να τονίσουμε την τεράστια ζήτηση των εισαγόμενων σε συνάρτηση με την επιδοματικού χαρακτήρα αγροτική πολιτική.

Η αλλαγή των δεδομένων τα τελευταία χρόνια δείχνει παρά τη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς μπύρας λόγω κρίσης, μια διαρκή ανάπτυξη στη ζυθοποιία τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες μονάδες παραγωγής.
Ταυτόχρονα σημειώνεται ως διορθωτική αντίδραση από τους καταναλωτές μια πρωτοφανής κλίση προς τις μπύρες ελληνικής παραγωγής.
Το κίνητρο μπορεί να είναι εθνικού συμφέροντος όμως όπως υποστηρίζουν οι καταναλωτές και ειδικά οι πότες, οι ελληνικές μπύρες τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάν την ποιότητα των εισαγόμενων, μάλιστα σε πολύ καλύτερη τιμή που είναι και το ζητούμενο πλέον.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι παραγωγοί που συνάπτουν συμβόλαια με ελληνικές εταιρίες. Ο αριθμός τους ανά τη χώρα έχει ξεπεράσει τους χίλιους. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί συνάπτουν εκ των προτέρων συμβόλαια με τις εταιρίες μπύρας. Σε αυτά τη συμβόλαια υπάρχουν κάποιες ποιοτικές και ποσοτικές δεσμεύσεις από την μία πλευρά και από την άλλη υπάρχει το κλείσιμο της τιμής.
Αυτό κάνει ευκολότερη τη ζωή του παραγωγού μιας και εκ των προτέρων γνωρίζει τι ακριβώς καλείται να δαπανήσει αλλά και φυσικά τι θα εισπράξει και κυριότερα πότε και από ποιόν. Ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός της μεγάλης εμπειρίας που έχει ο Έλληνας παραγωγός στην συγκεκριμένη καλλιέργεια και στη μεγάλη ευκολία της καλλιέργειας η οποία συνεχίζει να καλύπτει ανάγκες πέρα από το είδος που περιγράφουμε για μια σειρά αναγκών όπως οι ζωοτροφές και άλλα.
Κέρδη

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα στρέμμα μπορεί να αποδώσει από 300 μέχρι και 800 κιλά κριθαριού. Ο μέσος όρος τιμής που ξεκινάει από τα 18 λεπτά το κιλό συνήθως ξεπερνάει τα 20 λεπτά.
Υπολογίστε τα έξοδα και τα έσοδα και προχωρήστε. Το ενοίκιο των χωραφιών και το κόστος των μηχανημάτων αλλά και τα υπόλοιπα καλλιεργητικά έξοδα σίγουρα θα σας απασχολήσουν όμως αν κάνετε σωστή διαχείριση και υπολογισμούς, έχοντας δίπλα σας κάποιον με εμπειρία η επιτυχία θα είναι δεδομένη. agrotikon.blogspot.gr
Σ.Σ. Αγροτικών Ευκαιριών.

Η καλύτερη επιλογή καλλιέργειας από κάθε άποψη θα μπορούσε να είναι η Βιολογική.
Μια τέτοιου είδους καλλιέργεια λόγω του μεγέθους του κτήματος που απαιτείται  απαιτεί σίγουρα πολύ προσεκτικές κινήσεις στην συνολική διαδικασία, προετοιμασίας εδάφους, επιλογή σπόρων, διαδικασία καλλιέργειας και φροντίδας, και τέλος της συγκομιδής.

Σίγουρο επίσης είναι πριν προβεί κανείς σε τέτοιου είδους καλλιέργεια να έχει βρει –αν μπορεί- από πριν που θα την πουλήσει.

Για πλήρη μελέτη και υποστήριξη από εξειδικευμένους Γεωπόνους δείτε στο παρακάτω Link


Και μια η αγάπη για την Μπύρα θεωρείται δεδομένη ένα ευχάριστο Video