10 Οκτ 2012

Ρωσία: Ρεκόρ παραγωγής ρυζιού

H Ρωσία καλλιεργεί περισσότερο ρύζι από όσο η ίδια μπορεί να καταναλώσει. Πηγή: TASS 

Αλεξέι Κουζμένκο, RBC daily Russia.
Editorial editing τμήμα σύνταξης Αγροτικών Ευκαιριών.

Μέχρι στιγμής ( για το 2012) οι πωλήσεις ρωσικού ρυζιού είναι κατά 60% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες περσινές, ενώ οι ξένοι αγοραστές έχουν ήδη παραγγείλει άλλους 100 χιλιάδες τόνους. Οι εξαγωγές επιτρέπουν τη διατήρηση των τιμών στο εσωτερικό σε επίπεδα, που ωφελούν τους Ρώσους παραγωγούς.

Φέτος η χρονιά και από άποψη ποιότητας αλλά και ποσότητας ήταν καλή!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών της αγοράς γεωργικών προϊόντων, Ιρίνα Γκλαζουνόβα, οι μεγάλες εταιρίες έχουν συνάψει συμφωνίες για την εξαγωγή 100 χιλιάδων τόνων με κύριο αγοραστή την Τουρκία. Άλλοι σημαντικοί εισαγωγείς ρωσικού ρυζιού είναι το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Επίσης, φέτος άρχισαν να πραγματοποιούνται απευθείας παραδόσεις στην Αίγυπτο και στο Λίβανο, αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής εταιρικής οργάνωσης «Ένωση ρυζιού του Νότου», Μιχαήλ Ράντσενκο. Κατά τον ίδιο, αν η τάση αυτή συνεχιστεί ως το τέλος του έτους, είναι πιθανό να καταγραφεί ρεκόρ εξαγωγής ρυζιού από την περιφέρεια του Κρασνοντάρ. Η κ.Γκλαζουνόβα δήλωσε ότι την περίοδο 2012-2013 η εξαγωγή ρωσικού ρυζιού ίσως φτάσει το 20% επί του συνόλου της παραγωγής. 
Ο Vladimir Putin δοκιμάζοντας την φετινή παραγωγή!
 Ο Ράντσενκο συνδέει την αυξανόμενη ζήτηση με μια σειρά από λόγους. Πρόκειται για τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου ρυζιού, τη μείωση της σοδειάς στην Αίγυπτο που καλλιεργεί ρύζι παρόμοιο με το ρωσικό, καθώς και την αποδυνάμωση του ρουβλιού σε σχέση με το δολάριο, γεγονός που κατέστησε ελκυστικότερες τις εισαγωγές από τη Ρωσία για τους ξένους εταίρους. Εφόσον η Αίγυπτος περιόρισε τις δικές της εξαγωγές εξαιτίας της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της, η ζήτηση του ρωσικού ρυζιού στην παγκόσμια αγορά έγινε μεγαλύτερη, αναφέρει η εμπορική διευθύντρια της εταιρίας «Angstrem», Οξάνα Λίνικ.

Λόγω της υψηλής ζήτησης και των εξαγωγών τα αποθέματα του ρωσικού ρυζιού έφτασαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναφέρει ο κ.Ράντσενκο. Ωστόσο, οι γνώστες της αγοράς παρουσιάζονται καθησυχαστικοί ως προς την πιθανότητα έλλειψης. Η κ.Λίνικ εξηγεί ότι η Ρωσία καλλιεργεί περισσότερο ρύζι από όσο η ίδια μπορεί να καταναλώσει. Ο κ.Ράντσενκο πάντως, τονίζει ότι οι αυξανόμενες εξαγωγές δεν επιτρέπουν την κάθετη πτώση των τιμών στο εσωτερικό και επίσης, στηρίζουν τα κέρδη των παραγωγών ρυζιού διατηρώντας τα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η κ.Γκλαζουνόβα ωστόσο, θεωρεί ότι οι παραδοσιακές φθινοπωρινές μειώσεις των τιμών δεν θα διαρκέσουν πολύ, και σύντομα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.
Ρωσίδα αγρότισσα
Η Ρωσία είναι μια αχανής χώρα με πλούσιο εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένο που φροντίζει συνεχώς να επιμορφώνεται στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και διάθεσης ενός τόσο σημαντικού εξαγωγικού αγροτικού προϊόντος.

Για το τι επικρατεί σήμερα για έναν επενδυτή ή για έναν Έλληνα επιχειρηματία που θα ήθελε να εξάγει το προϊόν του ή την υπηρεσία του στην σύγχρονη Ρωσία μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο παρουσίαση στο site της Financial Solution διαβάστε: