3 Μαρ 2012

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για την ελιά και την ελαιοκομία


Τι είδαν και έμαθαν στη Θεσσαλονίκη
Νεαρή Αγρότισσα της επαρχίας Yunnan China 
 Κινέζοι και κινέζες γεωπόνοι και δασολόγοι, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν για μια εβδομάδα από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, εκπαιδεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στα μυστικά της καλλιέργειας της ελιάς.


Προηγήθηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια καθώς πριν από χρόνια είχε γίνει προσπάθεια παραγωγής ελιάς στην Κίνα, η οποία όμως δεν στέφθηκε από επιτυχία.
Για το λόγο αυτό, η κινεζική πλευρά απηύθυνε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα εννέα φορείς να εκφράσουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας. Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές επιλέχτηκε εκείνη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που τελικά φιλοξένησε την κινεζική αντιπροσωπεία.

Η τελευταία, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, ενημερώθηκε για εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς και την ελαιοκομία. Παράλληλα, τα μέλη της μετέφεραν το ενδιαφέρον της χώρας τους για την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου στην Κίνα.

Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, εξάλλου, εθιμοτυπικά και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου είχε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Δημήτριο Ευθυμιάδη.                                 Πηγή