24 Ιαν 2012

Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι εντοπίστηκε στη Γαλλία


Το Παρίσι επανέλαβε την αντίθεσή του με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες


Μία νέα δράση των πολέμιων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών εναντίον μίας εγκατάστασης της αμερικανικής εταιρείας Monsanto στη νοτιοδυτική Γαλλία ώθησε την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει την αντίθεσή της στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου και την απαγόρευσή της πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η καλλιέργεια του τροποποιημένου υβριδίου Mon810 θα απαγορευθεί από μια νέα ρήτρα, την οποία θα υιοθετήσει η κυβέρνηση «πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου», διαβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Σήμερα το πρωί αρκετοί πολέμιοι των ΓΤΟ διείσδυσαν σε κέντρο αποθήκευσης της Monsanto στο Τρεμπές (νοτιοδυτικά) και σε ένα υπόστεγο ανακάλυψαν σάκους με υβρίδια αραβοσίτου Mon810, τα οποία έχυσαν στο έδαφος, προτού αξιώσουν «ένταλμα απαγόρευσης κατοχής, κυκλοφορίας και καλλιέργειας» του συγκεκριμένου σπόρου.

Η αναστολή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που εφαρμόζει από το 2008 η Γαλλία, πρόσφατα ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και το Συμβούλιο του Κράτους, την ανώτατη δικαστική αρχή στη Γαλλία.

Ωστόσο, η Γαλλία ανακοίνωσε την απόφασή της να θεσπίσει νέα απαγόρευση, όμως οι αγροτικές ενώσεις φοβούνται μήπως το μέτρο δεν προλάβει να ισχύσει έγκαιρα και οι αγρότες αναγκασθούν να σπείρουν αυτούς τους οργανισμούς.

Η νέα διαβεβαίωση της κυβέρνησης καθησύχασε τις ενώσεις: «Εάν κάποιος αγρότης σπείρει Mon810 θα είναι παράνομος», τόνισε η υπουργός.

Η Κοσιουσκό-Μοριζέ τόνισε πως η νέα ρήτρα «θα συνταχθεί με βάση τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2009 και το 2010», καθώς η προηγούμενη απαγόρευση βασιζόταν σε έρευνες που είδαν το φως το 2008.

«Γνωρίζουμε καλώς πως δεν συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα, αυτό δεν είναι καινούργιο, έτσι το να θέσουμε σε ισχύ τη ρήτρα τον Φεβρουάριο μας επιτρέπει να την εφαρμόσουμε δίχως να περιμένουμε απάντηση από την Κομισιόν με τη μορφή του επείγοντος, διότι είμαστε μόλις λίγο πριν την περίοδο της σποράς», τόνισε η γαλλίδα υπουργός.  Πηγή