20 Νοε 2011

Αβοκάντο Νέο .....

Το αβοκάντο έχει την καταγωγή του στις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου οι ιθαγενείς το καλλιεργούσαν και ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους. Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις ΗΠΑ, Περού, Χιλή, Νότια Αφρική και έφτασε μέχρι και στο Ισραήλ και στην Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργειά του στην Ισπανία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται κυρίως στα Χανιά της Κρήτης.
Στην Ελλάδα παράγουμε κάθε χρόνο περίπου 4.000 τόνους αβοκάντο, από τους οποίους οι 1.000 τόνοι εξάγονται στις αγορές της Ευρώπης και οι υπόλοιποι καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο γίνεται και εισαγωγή περίπου 1.000 τόνων αβοκάντο στη χώρα μας.
 Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή, που εκτιμάται ότι δεν θα φτάσει τους 3.000 τόνους. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική αγροτική εφημερίδα ΑγροΤύπος, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου του 2011. πηγή : Agrotypos.gr